Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 middag in oost-vlaanderen

Potvis Valentijn krijgt vers water

ma 17 jun. - 9:12

Het water waarin de resten van potvis Valentijn liggen te weken, is voor de tweede keer ververst. De botten van de potvis weken al enkele weken in een bad om alle vlees-en vetresten weg te krijgen. Na het derde bad zouden er propere botten uit moeten komen. Het walvissenskelet zal op termijn tentoongesteld worden in het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke.
Patrick en Pieter van UGent met stuk wervel van Potvis Valentijn
© Foto: Radio 2

De faculteit dierengeneeskundige van de UGent rook maandagvoormiddag naar een potvis die al dertig jaar dood is en wiens lichaam in het laatste stadium van ontbinding is. Dat komt omdat het water van potvis Valentijn ververst moest worden. De potvis die dertig jaar geleden aanspoelde in Oostduinkerke, weekt er in een maceratie-bad zodat alle vet- en bindweefselresten van de botten vallen. De bedoeling is om het skelet uiteindelijk tentoon te stellen in het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. 

Hoe groot zo'n potvisskelet is, daarvan krijg je al een idee op de foto. Onderzoeker Patrick Vervaet heeft een wervel vast. 

30 jaar geleden

Dertig jaar geleden spoelde er een potvis aan in Oostduinkerke. Dat gebeurde een dag voor Valentijn. Het is dan ook aan die feestdag dat de walvis zijn naam te danken heeft. Hij werd toen begraven in Koksijde. Vorige maand werd hij daar opgegraven en overgebracht naar de faculteit dierengeneeskunde van de UGent. Daar stomen ze het skelet klaar voor het Nationaal Visserijmuseum.

Onhoudbare stank

Om potvis Valentijn proper water te geven, moet het oude water natuurlijk uit de tank gelaten worden waarin het zeezoogdier ligt. Dat gaat gepaard met een onhoudbare geur: “Normaal is het eerste wat ik doe als ik aankom op het werk een douche nemen omdat ik met de fiets kom, maar vandaag heeft dat weinig nut”, lacht medewerker Jurgen De Craene. Toch is hij niet erg onder de indruk van de geur: “Voor ons is het een vrij normale geur. Een typische lijkgeur. De geur die je krijgt als je een rottend kadaver in een gracht zou smijten.”

Ook snijzaalbediende Patrick Vervaet denkt er zo over: “Ik vind dat de geur meevalt. Het is een gewone walvisgeur. Walvissen en zeezoogdieren hebben altijd een heel specifieke geur.”

Botten

Ondertussen haalt het hoofd van de anatomieafdeling Pieter Cornillie een groot bot uit de container: “Dit is één van de vijftig wervels van de potvis. Het ziet er heel fraai uit. Het meeste vet, vlees en bindweefsel is eraf. Ik ben eigenlijk aangenaam verrast”, klinkt het.

Het stuk wervel is groot en zwaar: “Dat komt omdat potvissen dieren zijn die aan enorm veel druk moeten kunnen weerstaan. Ze duiken kilometers diep. Het gestel is er ook naar gebouwd.”

Nu de botten al iets properder zijn, moeten ze nog maar één bad krijgen. 

Nationaal Visserijmuseum

Het walvissenskelet zal tentoongesteld worden in het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Je zou denken dat dat heel gemakkelijk gaat na al dit voorbereidend werk, maar niets is minder waar: “Walvissen kun je nooit volledig vetvrij krijgen”, legt Pieter Cornillie uit. “Het vet zal blijven doorsijpelen. Voor vele musea die walvissen hebben, is dat een gekend probleem. Dat wil zeggen dat de lichte stank blijft, maar dat wil vooral zeggen dat het overgebleven vet zal afbreken tot vetzuren, en zuren tasten het bot aan. Dat is dus erg lastig voor een museum dat botten wil bewaren.”

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet