Protest tegen zandopslag in en rond Damslootmeer

vrijdag 11 januari 2019 - 14:01
Thomas Van den Hoof
provincie oost-vlaanderen
In Heusden bij Destelbergen is er protest tegen een mogelijke zandopslag in en rond het Damslootmeer. Een bouwfirma wil grond storten in het meer en ook tijdelijk aarde stockeren in de buurt. De buurtbewoners vrezen grote hinder door aan- en afrijdende vrachtwagens.

Over een periode van 15 jaar zou er zo'n 750.000 kubieke meter zand aangevoerd worden, goed voor zo'n 5.000 vrachtwagens per jaar.  En daar zijn de lokale wegen niet voor gemaakt, zegt buurtbewoonster Annick Audenaert. Zij woont rechtover de inrit van één van de geplande tijdelijke opslagplaatsen. "Wij zouden om de anderhalve minuut een zware vrachtwagen van 30 ton voor onze deur zien passeren. Dat is een zware belasting voor de kleine wegen hier."

Openbaar onderzoek

"Voor het openbaar onderzoek zijn alleen de mensen aangeschreven die vlakbij het Damslootmeer wonen. Maar de impact van het vervoer treft een veel groter deel van de gemeente, te beginnen vanaf de afrit van de R4", zegt Annick. De vrachtwagens zouden ook een school passeren, en een straat met smalle fietspaden. Iets verderop kunnen gewone auto's mekaar bijna niet kruisen. Wat gaat dat geven als twee vrachtwagens mekaar daar moeten kruisen?"

Bezwaarschriften

"Ik heb het verzet in gang gezet, eerst met de buren en dan in een café in de buurt. Ondertussen hebben we ook een facebookpagina. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 19 januari. Op dit moment zijn er al zo'n 200 bezwaren binnengekomen bij het gemeentebestuur van Destelbergen. Ook Natuurpunt is tegen het project.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!