Provinciebestuur geeft nog een kans aan Empro Europe in Dendermonde

woensdag 5 juni 2019 - 06:11
Amelie Outters
gebouw van Empro Europe in Dendermonde
Foto: empro-europe.com
De provincie Oost-Vlaanderen gaat niet in op de vraag van het Dendermondse stadsbestuur om strengere milieueisen op te leggen aan het bedrijf Empro Europe. Het stadsbestuur vroeg dat omdat ze klachten krijgen over geurhinder door het bedrijf.

Empro Europe is een industrieel bedrijf dat pluimen van gevogelte verwerkt, tot een eiwit dat wordt gebruikt voor onder meer dierenvoeding en kunstmest. Het bedrijf zou geurhinder veroorzaken, want in Baasrode en Lutterzele klagen de buurtbewoners al maanden.

Het stadsbestuur van Dendermonde wil er wat aan doen, maar het bedrijf in kwestie overschrijdt geen normen. Daarom vroeg het stadsbestuur aan de provincie Oost-Vlaanderen om de milieunormen strenger te maken.

De provincie laat nu weten dat dat niet zal gebeuren. De recente geurhinder zou afkomstig zijn van de waterzuivering en het bedrijf heeft maatregelen genomen om die waterzuivering geurloos te krijgen. De provincie wil eerst afwachten of die maatregelen effect zullen hebben.

"Afwachten kan paar jaar duren"

Schepen van milieu Marius Meremans (N-VA) had op meer daadkracht van de provincie gehoopt. "Afwachten of die maatregelen effect hebben, dat kan een aantal jaar duren. Wij vroegen om strengere normen om een beetje de vinger aan de pols te kunnen houden bij dat bedrijf, maar dat is dus niet gevolgd door de provincie."

In het verleden waren er ook al klachten over geurhinder door Empro Europe. Toen kwam het niet van de waterzuivering, maar van de productie zelf. Die problemen zouden intussen opgelost zijn.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!