Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Provincieraadsverkiezingen: Waarvoor ga ik stemmen?

vr 12 okt. - 6:10

Op 14 oktober zijn er niet alleen gemeenteraadsverkiezingen, ook de nieuwe provincieraden worden verkozen. Maar wat doen die eigenlijk? En hoe merk je dat als burger? Gouverneur Jan Briers nam ons op sleeptouw in Wetteren om te tonen hoe de provincie het verschil maakt. Hij zit de deputatie, dat is de regering van de provincie, voor. Zelf is hij geen politicus en doet dus ook niet mee aan de verkiezingen.
Briers beter

"We zijn niet toevallig in Wetteren vandaag. Ik wilde jullie hier graag even meenemen naar plekken waar de provincie echt mee een rol speelt. Mensen denken soms dat de provincie ver van hun afstaat en dat is ook wel wat zo. De rol van de deputatie (zo'n beetje de regering van de provincie, nvdr.) is eigenlijk om samenwerkingen tussen de verschillende gemeenten vlot te laten verlopen én ook om dingen te doen die het gemeenteniveau overstijgen", zegt de gouverneur trots. 

De provinciale domeinen

De gouverneur neemt ons mee naar provinciaal domein Den Blakken, een onderdeel van het veel bekendere domein Puyenbroeck. Hij kuiert in de mooie historische tuin en neemt ons mee naar de stuifduinen op het domein. De zon schijnt en heel wat Wetteraars genieten van een wandeling in het mooie nazomerweer. Enkele fietsers spreken de gouverneur aan: "Dag meneer Briers, hoe gaat het met u?" De gouverneur neemt de tijd om een praatje met hen te slaan. De fietsers hebben er geen idee van wat de gouverneur hier komt doen. Hij legt het hen graag uit: "De provincie beheert deze domeinen omdat gemeenten dat niet altijd kunnen. Iedereen kent wel De Ster in Sint-Niklaas of de Brielmeersen in Deinze. Maar er zijn ook heel wat kleinere domeinen die we beheren. Ik wilde dat graag eens laten zien." 

Bos

Bos

Fietssnelwegen

We zetten onze tocht door Wetteren verder. In het centrum van de gemeente, aan het nieuwe gemeentehuis, houdt Briers trots halt bij de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug. "Dit is een prachtig voorbeeld van wat de provincie doet", knikt hij. De nieuwe brug wordt druk gebruikt door scholieren op weg naar huis. Enkele gewone Wetteraars genieten van het uitzicht over de Schelde. "De provincie is dé drijvende kracht achter de ontwikkeling van fietssnelwegen. Die zorgen voor een vlotte verbinding tussen grote steden, maar doen natuurlijk ook kleinere gemeenten aan. Wetteren ligt op de fietssnelweg F2 tussen Gent en Aalst. We investeren mee in die snelle fietspaden én soms horen daar dus ook mooie bruggen bij", verklaart Briers. 

Regionaal landschap 

De gouverneur neemt nog even de tijd om een blik te werpen op de Schelde. "Ook hier is de provincie mee bezig, met het Scheldezicht en de natuur in de Scheldevallei. Dat doen we met het Regionaal Landschap. Dat is een orgaan dat over de gemeentegrenzen heen dingen op poten zet zoals extra natuurbescherming. Ook heel wat wandelpaden die over het grondgebied van verschillende gemeenten lopen, worden door de provincie beheerd." 

Brug beter

Brug beter

Onderwijs

We stappen richting het station en slaan een zijweg in. Aan een groot en vrij nieuw gebouw houdt Briers halt. "Hier is het PCVO: het provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs. Het is één van de taken van de provincie die mensen heel snel vergeten, maar er zijn in heel Oost-Vlaanderen negentien plekken waar de provincie onderwijs organiseert. En dat is erg belangrijk want de provinciale scholen bieden mensen de kans om overal levenslang bij te leren." We vallen een klas binnen waar net een les Nederlands aan de gang is. De leerlingen zijn volwassenen die hun middelbaar diploma willen halen. Briers komt hen een hart onder de riem steken. De docente en de cursisten kunnen het bezoekje wel waarderen. 

Bemiddelen

We zijn nog maar op de terugweg of Briers wordt alweer aangesproken door een voorbijganger. Een kranige vrouw van 89 steekt haar bewondering voor de gouverneur niet onder stoelen of banken. En ze weet verbazingwekkend genoeg heel goed waar de provincie en de gouverneur zich mee bezig houden. "Als er ruzie is binnen een gemeente, ik denk dat het in Denderleeuw was, dan moet de gouverneur dat proberen op te lossen. Gelukkig is hij in Wetteren nog niet geweest", lacht ze. De provincie moet inderdaad bemiddelen en onderhandelen tussen verschillende gemeenten, maar soms ook tussen verschillende overheden (bv. gemeenten en de Vlaamse overheid). Het is een belangrijke, maar een beetje een onzichtbare taak. 

Rampcoördinatie

In Wetteren is Briers een beetje een lokale bekendheid. Hij was nog maar pas gouverneur toen er een treinramp was, nu vijf jaar geleden. Briers moest aan provinciale rampcoördinatie doen. Dat is een gouverneursbevoegdheid, daar heeft de provincieraad niet veel mee te maken. Briers wordt voortdurend aangesproken. "Het leuke hier in Wetteren is dat ik nog altijd begroet word door de mensen en dat ze me uitnodigen om samen een glas te drinken. Ik heb tijdens de treinramp zo veel mogelijk mijn best gedaan om open te communiceren en dat wordt duidelijk geapprecieerd. Dat doet me deugd. Ik kom hier nog altijd graag." 

Treinramp Wetteren

Treinramp Wetteren

Andere taken

De provincie heeft nog meer taken, zo zet ze bijvoorbeeld ook stevig in op hernieuwbare energie (bouw van windmolens). Oost-Vlaanderen is daarin een echte koploper.

Afslanking

De provincie is sinds 1 januari ook heel wat bevoegdheden kwijt. Daardoor wordt de provincieraad een pak kleiner. Er zullen maar 36 verkozenen meer zijn i.p.v. 72 en de deputatie gaat van zes naar vier mensen.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet