Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Radio 2 trekt de provincie rond!

ma 31 jul. - 6:54

Heel augustus lang trokken we erop uit in Oost-Vlaanderen en bezochten we alle 22 gemeenten die onze wedstrijd 'Thuis voor een Beeld' wonnen.
Chris Ferket

Elke dag was Radio 2 Oost-Vlaanderen te gast in een andere gemeente in de provincie. Het waren telkens winnaars van de wedstrijd Thuis voor een Beeld van de provincie. Onze reporter ging langs bij alle 22 winnende gemeenten én de kunstwerken. 's Ochtends was er een quiz aan het werk waarbij mooie prijzen te winnen waren én 's middags was er bijzondere aandacht voor het kunstwerk zelf. Hieronder vind je een overzicht van alle gemeenten en kan je de reportages herbeluisteren! 

Sint-Laureins (1995)

Het kunstwerk 'Als de vos de passie preekt, boer let op je ganzen' van Chris Ferket was onze allereerste winnaar van de wedstrijd 'Een Thuis voor een Beeld'. Het beeld staat in het midden van de prachtige Oudemanskreek, één van de vele kreken in de regio. Die lenen zich perfect om natuurfoto's te trekken. We gingen op pad met natuurfotograaf Ludo Goossens. Wat is het geheim van een mooie natuurfoto? En, kan iedereen het leren? 

Evergem (1996)

Aan de bibliotheek van Evergem prijkt al jaren het kunstwerk 'Rose Des Vents' van Wim Delvoye. De reuzen van Evergem en deelgemeente Wippelgem kwamen op bezoek. De perfecte gelegenheid om uit te zoeken wie die reuzen zijn! En, vooral ook wie erachter (of erin) zit! 

Haaltert (1997)

De gemeente won 20 jaar geleden het kunstwerk 'De Hermafrodiet' van Leo Copers maar een officiële inhuldiging liet al die tijd op zich wachten. Dat gebeurde eindelijk op 3 augustus met muziek van het Koninklijk Sint-Gorikskoor uit Haaltert. Dat is een bijzonder koor: Gregoriaans en met uitsterven bedreigd. Gelukkig is er sinds kort nieuw bloed! 

 

Lokeren (1998)

Het kunstwerk 'De Dwarsligger' van Paul Van Gysegem is niet meer weg te denken op de markt in Lokeren. De kunstenaar heeft een erg bijzondere band met de stad want hij heeft er verschillende beelden én hij is er al jaren lid van de jazzclub als amateur-bassist. Die club heeft een rijke traditie, wij doken de geschiedenis in met stichters Guido en Mark. 

Geraardsbergen (1999)

In het Abdijpark staat het kunstwerk 'Mineralis' van Johan Tahon, een duidelijke verwijzing naar de belangrijke rol die water speelt in de geschiedenis van de stad. Waterkenner Jan Coppens neemt ons op sleeptouw. 

Oudenaarde (2000)

Het kunstwerk 'Portret van José Sol Soledad' van Philippe José Tonnard in Oudenaarde toont een jonglerende straatartiest. Die zie je almaar minder. Maar toch zijn er nog performers die de straat verkiezen boven het theater, zoals Jenny en Veerle van vertelcollectief Kranenveld. 

Sint-Lievens-Houtem (2001)

De gemeente won het kunstwerk 'De Zuilfiguur' van Philip Van Isacker met onze wedstrijd 'Een Thuis voor een Beeld'. Het beeld symboliseert een figuur waarop je kan bouwen. En, die zijn er in de gemeente gelukkig met overvloed. Zoals supervrijwilliger Jacques Neckebroeck. Hij startte als seingever bij wielerwedstrijden maar is nu niet meer weg te denken uit het culturele en sociale leven in Sint-Lievens-Houtem. 

 

Dendermonde (2002)

Het kunstwerk 'Wenend Ent' van Berlinde De Bruyckere is al 3 jaar niet meer te zien in deelgemeente Vlassenbroek. De gemeente won het beeld in 2002 en plaatste het daar in de Scheldepolder, maar bij stormweer raakte het kunstwerk beschadigd. Het moet nu gerepareerd worden, dat zal vermoedelijk gebeuren in bronsgieterij De Groeve in Merelbeke. Daar werden trouwens maar liefst 7 bronzen beelden gegoten die de provincie samen met ons weggaf. Hoe gaat dat in zijn werk? Wij gingen er langs! 

Sint-Martens-Latem (2003)

De gemeente won in 2003 onze wedstrijd 'Thuis voor een Beeld' en sleepte het kunstwerk 'Global Sharing Succes' van Sven 't Jolle in de wacht. Het beeld werd aan het gemeentelijk museum Gevaert-Minne geplaatst maar doorstond de tand des tijds niet en is intussen in reparatie. Nochtans leeft de boodschap van het kunstwerk wel voort in de gemeente. Want, de kunstenaar bekritiseerde met het werk de massaproductie van voedsel en vlees. Net dat probeert het unieke schapenproject van Natuurpunt in Latem tegen te gaan. Buurtbewoners kunnen het project steunen, in ruil krijgen ze elk jaar een stukje eerlijk én lokaal schapenvlees. 

Waasmunster (2004)

13 jaar geleden sleepte Waasmunster een standbeeld van de Braziliaanse voetballegende Pélé in de wacht met onze wedstrijd 'Thuis voor een Beeld'. Het beeld is erg toepasselijk voor de gemeente want die telt heel wat lokale voetbalverenigingen én er is ook een link met Brazilië. Want, al bijna 20 jaar is er in Waasmunster een Braziliaans restaurant: Do Brazil. De Belgische-Braziliaanse uitbaatsters zijn vol lof over samba, carnaval, voetbal en... Will Tura. Luister hier naar hun verhaal. 

Lovendegem (2005) 

De gemeente won in 2005 in één klap 2 kunstwerken van kunstenares Maen Florin. De standbeelden stellen bloemenvrouwen voor en kregen een plek aan het pleintje voor het gemeentehuis in Lovendegem. Maar, dat liep niet echt vlot. Want, daarvoor moest het standbeeld van de onbekende soldaat verhuizen. Spontaan ontstonden er actiegroepen VOOR en TEGEN. De protagonisten van toen, Marc en Stefaan, haalden speciaal voor ons nog eens oude wonden open. 
 

Wetteren (2006) 

11 jaar geleden won de gemeente het kunstwerk 'De Her-Steller'. Het is een beeld van een boomfiguur en de gemeente koos er een bijzonder plekje voor op het dorpsplein van deelgemeente Massemen, vlakbij de beroemde linde. Vorig jaar werd de boom, die naar schatting 500 jaar oud is, net niet verkozen tot Europese Boom van het Jaar. Zo'n hoogbejaard exemplaar heeft natuurlijk bijzondere her-stellingen nodig van professionele boomdokters, zoals Dirk en Zeger. Wij gingen met hen op pad. 

Assenede (2007)

Tien jaar geleden sleepte Assenede het kunstwerk 'De Verliefden' van Ludwig Vandevelde in de wacht. Het beeld staat in het park voor het gemeentehuis en is een écht liefdessymbool geworden. Tijd dus om op zoek te gaan naar een mooi liefdesverhaal, zoals dat van Christophe en Carine. Zij leerden elkaar kennen op Rockabillyday een Rock'n Roll-festival dat jaren plaatsvond in Assenede en sinds kort verhuisd is naar Evergem. Het unieke liefdesverhaal kan je hier herbeluisteren! 

Maldegem (2008)

In het Sint-Annapark in Maldegem staat nu al 9 jaar het beeld 'Into the Wild' van Nadia Naveau. Het werk symboliseert de wildernis en de liefde voor natuur. Die is bij sommige Maldegemnaars niet ver te zoeken. Zij doopten een deel van een park om in een voedselbos en gingen er aan guerilla gardening doen. Ze plantten er groenten en fruit tussen de bosjes. Het smoefelpark was geboren. Wij kregen er een rondleiding van wildtuinier Diëgo. 

Sint-Gillis-Waas (2009) 

In de polders van Meerdonk staat het kunstwerk 'Free Foxes' van kunstenares Caroline Coolen nu al 8 jaar. Het beeld past perfect in het landschap want de vossen lijken wel op de uitkijk te staan. Misschien wel voor één van hun weinige natuurlijke vijanden... de wolf. Of die hier écht rondwaart, dat weet niemand... of het zou de beruchte Waaslandwolf moeten zijn. Het dier werd er voor het eerst in 2000 opgemerkt en af en toe zou ie opnieuw opduiken. Maar, is het een echte wolf? Leeft ie nog? Heel wat vragen voor politieagent Luc, Jan van de dierenbescherming en schapenboer Luc. 

Laarne (2010)

Al 7 jaar staat het bevreemdende kunstwerk 'Leap of Faith' van Sofie Muller in het centrum van Laarne. Het beeld toont de benen van een meisje dat aan het hinkelen is. De artieste baseerde zich voor het werk op haar eigen jeugdherinneringen, maar ook op verhalen van haar moeder en grootmoeder over hun kindertijd. De keuze voor het hinkelspel is dan ook niet toevallig, volgens Muller symboliseert het iets dat langzaam aan het verdwijnen is. Klopt dat? En geldt dat ook voor andere speelplaatsspelletjes? We gingen langs in woonzorgcentrum Hof Ten Kouter in Laarne om aan de oudste bewoners te vragen welke spelletjes zij speelden en... we probeerden ze zelfs even voorzichtig uit.

Aalter (2011)

Het kunstwerk 'Monument for the Zoological History of Aalter' van Stief Desmet staat nu al 6 jaar aan het Hof van Praet in de gemeente. Toen won de gemeente onze wedstrijd 'Thuis voor een Beeld'. Het kunstwerk, met de bijzondere naam, linkt de dierenwereld aan het stadsleven. De gemeente koos er dan ook voor om ons bezoek in de verf te zetten door een deeltje van hun 'zoölogisch' erfgoed in de kijker te zetten. De hanenzetters van Aalter, en collega's uit de rest van Vlaanderen, kwamen er hun kunsten demonstreren. En dat was een bijzondere én luidruchtige gebeurtenis. Herbeluister de reportage hier! 

Destelbergen (2012)


5 jaar geleden won de gemeente het kunstwerk 'Vanity Table' van kunstenaar Thomas Huyghe met onze wedstrijd 'Thuis voor een Beeld'. Het werk draait rond ijdelheid en staat in het park achter het gemeentehuis in Destelbergen. 't Is een modern werk en heel wat mensen vragen zich af wat het precies voorstelt. Niemand die dat beter kan uitleggen dan de kunstenaar zelf natuurlijk... 

Ename (2013)

De deelgemeente van Oudenaarde sleepte het kunstwerk 'Eitzo' van Nick Ervinck 4 jaar geleden in de wacht met onze wedstrijd 'Thuis voor een Beeld'. Het werk staat nu in de voortuin van het Provinciaal Erfgoedcentrum. Dat is meteen ook het hoofdkwartier van de Oost-Vlaamse monumentenwacht. Wij gingen met hen mee op inspectie, op een steenworp van het erfgoedcentrum, aan de Sint-Laurentiuskerk in Ename. 

Merelbeke (2014)

In de Florawijk in Merelbeke staat nu al 3 jaar het indrukwekkende kunstwerk 'Lauwer-Rouwkrans' van Niko Van Stichel en Lut Vandebos. De gemeente won het symbolische werk met onze wedstrijd 'Thuis voor een Beeld' en koos de locatie als eerbetoon aan alle inwoners die sneuvelden bij bombardementen tijdens de 2de Wereldoorlog. De wijk werd toen zwaar onder vuur genomen door Canadezen die het nabij gelegen Duits rangeerstation wilden treffen. Het kunstwerk heeft dus een geladen betekenis, maar dat wil niet zeggen dat er enkel getreurd wordt. Want, om het beeld te vieren organiseerde de gemeente een wereldrecordpoging hoelahoepen - verwijzend naar de vorm van het beeld - onder leiding van cultuurambassadeur Han Solo.  

 

Melle (2015)

Aan het oude vliegveld van Gontrode, bij Melle, staat het imposante kunstwerk 'Stoel des Erfgoeds' van Renato Nicolodi. Vlakbij het beeld is er immers heel wat erfgoed: bunkers uit de 1ste wereldoorlog. Zo'n 100 jaar na de aanleg ervan, krijgen ze eindelijk een nieuwe, officiële bestemming. Want, op 30 augustus, werd 1 bunker ingehuldigd als nieuw vleermuisverblijf. De gemeente organiseerde naar aanleiding van het nieuwe onderkomen een dauwtrip voor iedereen die meer over de bijzondere beestjes te weten wilde komen. 

Herzele (2016)

Herzele is de allerlaatste winnaar van de wedstrijd Thuis voor een Beeld die Provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2 meer dan 20 jaar lang organiseerden. Het kunstwerk ‘House On Basement’  van John Van Oers wordt binnenkort, in de herfst, officieel ingehuldigd. Op dit moment vinden er nog een aantal werken in de buurt van de site plaats, zoals de aanleg van een trage weg. De kunstenaar wilde met het werk mensen aanzetten tot nadenken over alternatieve en moderne woonvormen. En, die zijn er nu al in Herzele. Zoals het project Huis Herzele van VZW De Bolster. Mensen met een verstandelijke beperking wonen samen in een gewoon rijtjeshuis, sommigen zelfs al meer dan 15 jaar. Onze reporter ging er langs en kreeg er een gratis gidsbeurt bovenop!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet