Restaurant Souvenir uit Gent wint eerste Michelinster

maandag 18 november 2019 - 15:06
Thomas Van den Hoof
Vilhjalmur SIGURDARSON
bron: Belga
De nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg is vanmiddag voorgesteld in Gent. Het Hof van Cleve van chef Peter Goossens in Kruisem blijft het enige Belgische restaurant met drie sterren. Zeven restaurants krijgen voor het eerst een ster. Restaurant Souvenir is er daar één van.

Op de horecabeurs in Gent is de editie 2020 van de Michelingids voor België en Luxemburg voorgesteld. In totaal zijn 139 restaurants onderscheiden met één of meerdere sterren. Andere restaurants kregen een lagere kwotering of zijn hun ster kwijt.

Hof van Cleve blijft top

"Het summum van de Belgische gastronomie, dat is en blijft de keuken van Peter Goossens", vindt de jury. Hof van Cleve in Kruishoutem behoudt ook dit jaar dan ook zijn drie sterren. "De vakkennis en het culinaire talent van chef Goossens staan garant voor een unieke ervaring. Hij is een voorbeeld, een mentor die Belgische chefs dagelijks blijft inspireren", schrijft de Michelingids.

Eerste ster voor Souvenir

Zeven restaurants krijgen voor het eerst een ster. Op die erelijst staat ook Souvenir, dat gevestigd is aan de Brabantdam in Gent. De jury van de Michelingids is weg van de groentenbereidingen van chef Vilhjalmur Sigurdarson. "De persoonlijke relatie die chef Sigurdarson onderhoudt met de natuur is boeiend. Zijn uitbundige creaties laten de seizoenen als het ware tot leven komen", luidt het oordeel.

Chef Sigurdarson was wa bijna niet naar de uitreiking gekomen, want zijn vrouw kan elk moment bevallen. Hij is dan ook  overrompeld. "Het is een hele eer om tot dit selecte groepje te behoren, maar het moet allemaal nog wat bezinken. Over een dag of twee zal ik het beter beseffen", lacht Sigurdarson. Zijn geheim is vrij eenvoudig, vindt hij zelf. "We werken samen met een klein aantal telers en landbouwers. We proberen hun producten zo natuurlijk mogelijk klaar te maken. We koken natuurlijk en relaxed, met focus op de smaak."

Ster kwijt

Een ander Gents restaurant, Jan Van den Bon, is na 22 jaar zijn Michelinster kwijt. Hetzelfde verdict valt voor D' Oude Pastorie in Lochristi. Dat restaurant kreeg in 2014 voor het eerst een Michelinster.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!