Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Sinterklaas bezoekt 200 kwetsbare kinderen in Gent

do 5 dec. - 7:36

Bijna 200 kinderen zijn samengekomen voor het sinterklaasfeest van de Gentse vzw Een Hart Voor Vluchtelingen. Het feestje was al toe aan zijn vierde editie en werd georganiseerd in De Olijfboom, een doorgeefwinkel en ontmoetingsplaats waar jaarlijks 2000 vluchtelingen en kwetsbare Gentenaars komen.
Bezoek van sinterklaas in de Olijfboom in Gent, tussen ouders en kinderen
© Foto: Radio2

Voor zijn vierde sinterklaasfeest kreeg vzw Een Hart Voor Vluchtelingen bijna 200 kinderen over de vloer in de doorgeefwinkel De Olijfboom. Dat is een record: het eerste jaar waren er 30 kinderen, daarna 70 en vorig jaar 120. Voor elk kind had Sinterklaas een cadeautje mee. Tegenwoordig ontvangt de vzw elk jaar zowat 2000 vluchtelingen en Gentenaars die in armoede leven of geen dak boven hun hoofd hebben. Die krijgen er raad en materiële hulp, en kunnen er andere mensen ontmoeten.

Echte kindertijd

Veel ouders in de Olijfboom kwamen met plezier naar het sinterklaasfeest, omdat het hun kinderen blij maakt. Velen onder hen kennen de traditie van Sinterklaas nochtans niet, omdat ze uit Syrië, Afghanistan of Irak komen. En net dat wil bezielster Evelyne Huughe van de vzw Een Hart Voor Vluchtelingen bereiken: "Ik heb zelf heel mooie en warme herinneringen aan mijn eigen kindertijd, en zeker aan de sinterklaasperiode. Ik vind het een heel groot stuk van onze cultuur. Het is echt een kinderfeest, en ik wil die kinderen een beetje hetzelfde gevoel geven als ik in mijn kindertijd."

Tegelijk wil Huughe de misverstanden en negativiteit wat de wereld uit helpen over zwarte piet en de roetpiet. "Ik wil dat kinderen zich gewoon amuseren. Ik wil over het onderwerp ook zeker in dialoog gaan, als er een vraag over komt. Dus het is ook wel een beetje een manier om te sensibiliseren en de mensen er met elkaar over te laten praten." 

Jaarlijks 2000 mensen geholpen

Voor het sinterklaasfeest hebben zich zowat 25 vrijwilligers ingezet. Ook andere mensen komen in de loods De Olijfboom in de Forelstraat. Ze komen er materiaal brengen en sorteren, zoals kledij, huisraad en verzorgingsproducten. Ze komen zo in contact met vluchtelingen, daklozen en mensen in armoede. Momenteel komen er zowat 2000 mensen per jaar over de vloer in De Olijfboom, na een doorverwijzing via een dienst. Vier jaar geleden is de vzw opgestart met Vlaams geld. Toen dat geld twee jaar later geschrapt werd, kon de vzw blijven bestaan met steun van de stad Gent, die de loods ter beschikking stelde.

Evelyne Huughe: "We werken met en voor vluchtelingen, kansarmen en daklozen, en iedereen heeft zijn eigen cultuur en godsdienst. Maar politiek en geloof proberen we buiten te bespreken. Tijdens een gespreksavond kan het wel, maar niet tijdens de dagelijkse werking. Iedereen heeft een kloppend hart, en het gaat voor mij om dat kloppend hart."

Lees verder onder de foto

banner van de vzw Een Hart voor Vluchtelingen

banner van de vzw Een Hart voor Vluchtelingen

"We heten de vluchtelingen welkom in onze stad, want ik vind dat die menselijke kant nog wat ontbreekt. Ons publiek komt uit de laatste instroom van vluchtelingen uit de oorlogen in Irak, Afghanistan en Syrië. Die mensen zouden het liefst gewoon graag thuis zijn, maar hebben de keuze gemaakt om de oorlog niet te doorstaan. Daarom zijn hun dankbaarheid en wilskracht om vooruit te geraken zo groot als ze hier goed worden opgevangen. Ze ontmoeten hier dan Gentenaars. Ook daklozen komen zo in contact met mensen die hen misschien wel een kamer kunnen aanbieden", aldus Evelyne Huughe van de vzw.

"Angstig voor de toekomst"

Huughe houdt wel haar hart vast voor de toekomst: "We zijn één van de weinige dergelijke initiatieven in Vlaanderen die mensen welkom heten. Ik zeg niet dat we iedereen met open armen moeten ontvangen en hen alles moeten geven. Maar hoe je ontvangen wordt bepaalt ook de manier waarop je in het leven stapt. Ik stel mij altijd voor: als ik naar Afghanistan of Syrië zou moeten, en iemand komt naar mij, schudt mij de hand en geeft mij een potje om te koken en wat bestek, dan zal ik toch wel sympathie hebben voor die mensen. Als wij hier die mensen gaan wegduwen, gaan we daar later veel spijt van hebben, want zij zijn ook een stuk van onze toekomst. Daarom blijf ik het doen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet