Snelwegparkings blijven onveilig en oncomfortabel

donderdag 13 juni 2019 - 06:20
Sarie Rooms
Snelwegparking Wetteren
De Transportbond vindt dat onze snelwegparkings onveilig, oncomfortabel en onhygiënisch zijn. De BTB heeft een nieuw zwartboek gepubliceerd over de snelwegparkings in ons land en ook in onze provincie.

Uit een onderzoek van de BTB (Belgische Transportarbeidersbond) blijkt dat onze snelwegparkings onveilig en oncomfortabel zijn. Er zijn nog altijd problemen met de veiligheid, zelfs op beveiligde parkings. Soms staan de slagbomen van die beveiligde parkings gewoon open. "In Oost-Vlaanderen hebben we 18 snelwegparkings bezocht voor het onderzoek", vertelt Steve Steyaert van BTB aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Daar hebben we bekeken hoe de parkings eraan toe zijn en wat de ervaringen van chauffeurs zijn. Het was verbazingwekkend om vast te stellen dat we op alle vlakken achteruit gaan en niet vooruit gaan.

Basisbehoeften

Verder is het soms armetierig gesteld met het basiscomfort, te weinig of vuile douches en toiletten. Daarnaast zijn er simpelweg te weinig staanplaatsen voor vrachtwagens en bussen. Dat is een aanslepend probleem en zorgt voor gevaarlijke situaties“In 35% van de bezochte parkings hebben we vastgesteld dat er vrachtwagens op de inrit stonden en bij 47% van de parkings stonden er vrachtwagens op de uitrit”, zegt Steve Steyaert. “Ik wil benadrukken dat dat een veiligheidsprobleem is. Jammer genoeg zijn er zo al slachtoffers gevallen door personenwagens die op zo’n vrachtwagen knallen. De chauffeur zelf heeft daar geen benul van, want die ligt vooraan te slapen.”

Ergernis

Er heerst wel een grote ergernis bij chauffeurs. Een op vier vrachtwagenchauffeurs heeft al ladingdiefstal meegemaakt. "Dat zijn chauffeurs die beroofd zijn", legt Steyaert uit. "Hun vrachtwagen wordt gewoonweg opengebroken of spullen die er rond staan worden gestolen." Volgens Steyaert is Oost-Vlaanderen wel een voorloper in ons land. "Van de 18 parkings, zijn er 9 beveiligd", vertelt hij. "Maar bijvoorbeeld in Wetteren staan de slagbomen dag en nacht open, hoe beveiligd kan je zo'n parking dan nog noemen?"

Uiteindelijk moet de overheid meer middelen geven aan een snelwegparking. "Want een goed uitgeruste vrachtwagenchauffeur, is een veilige vrachtwagenchauffeur", sluit Steve af.

In heel Vlaanderen zijn er 67 snelwegparkings onderzocht. Daarnaast heeft de bond ook meer dan 1000 chauffeurs bevraagd.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!