Spoorwegen Maldegem worden veiliger voor fietsers

maandag 9 december 2019 - 16:38
Anke Van Meer
Velostrail
Foto: VeloSTRAIL NL
Twee spoorwegovergangen in Maldegem worden vanaf februari veiliger voor fietsers. Er wordt een systeem geïnstalleerd waardoor het als fietser onmogelijk wordt om in de sporen te blijven haken: de VeloSTRAIL. Met het nieuwe systeem worden twee zwarte punten voor fietsers aangepakt.

In februari wordt een VeloSTRAIL geïnstalleerd aan de spoorwegovergangen op de Gentse Steenweg en de Oude Staatsbaan in Maldegem. Hierdoor worden de plaatsen veiliger voor fietsers. “Beide spoorwegovergangen kruisen schuin de weg en daardoor zijn er de afgelopen jaren heel wat ongevallen gebeurd”, zegt schepen Jason Van Landschoot (Open VLD). “Fietsers staan centraal in onze gemeente en hopelijk lost het nieuwe systeem de problemen op.”

Rubberen band

“Het volledige wegdek en de losliggende fietspaden worden vernieuwd”, gaat Jason Van Landschoot verder. “In de groeven van de sporen worden speciale rubberen matten gelegd waardoor de groef waar de trein doorrijdt alleen naar beneden wordt geduwd als een trein passeert en niet als het normale verkeer de weg kruist. Fietsers kunnen zo dus niet meer vastraken in de sporen. Daardoor is er ook minder kans op vallen.”

Vzw Stoomcentrum

De kosten voor de aanleg van het nieuwe systeem worden verdeeld tussen de gemeente en vzw Stoomcentrum Maldegem. “Wij kopen de materialen aan en de vzw zal de aanleg verzorgen”, zegt Jason Van Landschoot nog. De werken starten in februari.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!