Sporen legionellabacterie gevonden in stalen uit bedrijven Gentse kanaalzone

maandag 20 mei 2019 - 16:16
An Van Bost
Foto VRT NWS
Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid heeft stalen onderzocht uit de koeltorens van 17 bedrijven. Bij vijf bedrijven daarvan is legionella gevonden, en van dezelfde stam als die bij de slachtoffers. Bij twee bedrijven werd legionella gevonden van een ander type dan degene die de ziekte veroorzaken. De andere 10 bedrijven waren legionella-vrij.

Nog niets zeker

Van de vijf bedrijven waar de ziekmakende variant van legionella is aangetroffen is er bij twee een hoge waarde van de bacterie aangetroffen. Het is wel nog steeds niet zeker of de oorzaak van de ziekte daar te vinden is. Bij drie andere besmette bedrijven waren de waarden eerder laag. Alle bedrijven hebben na de staalname een desinfectie gedaan. Dat moeten ze ook de komende weken blijven doen.

Nieuwe patiënten

Er zijn ook twee nieuwe patiënten opgedoken die besmet zijn met legionella. Dat brengt het totaal aantal patiënten in de buurt van Evergem op 23. Twee van hen zijn overleden. Negen patiënten hebben het ziekenhuis verlaten en acht liggen er op een gewone afdeling. Vier patiënten verblijven nog op de afdeling intensieve zorg maar niemand van hen is in levensgevaar. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!