Stijgend aantal crematies keldert chrysantenverkoop

dinsdag 22 oktober 2019 - 14:59
Peggy Van de Velde
Chrysantenstruiken in verschillende tinten roze
Kweker Sven Geers uit Lochristi merkt dat de chrysantenverkoop in het slop zit, omdat meer mensen zich laten cremeren. Er is dan geen grafsteen om chrysanten op te zetten. De chrysant moet dringend af van het kerkhofbloemenimago vindt hij, "Het is de ideale sierplant. De prachtige kleuren geven een boost aan je tuin".

De teelt van chrysanten gaat achteruit omdat de graven kleiner worden door de vele crematies, stelt tuinbouwer Sven Geers uit Lochristi vast. Als mensen een kleinere grafplaat hebben, dan worden er wel nog chrysanten gezet, maar dan veeleer bloemstukken en kleine potten. Sven Geers heeft zich aan die veranderde gewoontes aangepast en hij voorziet kleinere potjes chrysanten. Maar vaak is er helemaal geen grafsteen meer, als de asse van overledenen wordt uitgestrooid.

Het is al een vijftiental jaar aan de gang dat er minder en minder chrysanten verkocht worden.

Desondanks blijft Allerheiligen wel de topperiode voor de kwekers. "Allerheiligen is tegelijk een zegen en een vloek."

Meer dan kerkhofbloem

Buiten de Allerheiligenperiode zijn chrysanten ook mooi, vindt Sven Geers. "Het is een prachtige terras- en tuinplant. Dat vergeten de mensen."

"Het is de najaarsbloem bij uitstek om je tuin in de herfst kleur te geven, de mooie kleuren kunnen je tuin echt een boost geven in deze periode van het jaar."

De kweker wijst ook op de prijs-kwaliteitsverhouding van de chrysanten. "Een chrysant bloeit 5 tot 6 weken, je hebt er dus lang genot van en qua onderhoud is het vrij simpel: water geven." 

De prijs vindt hij voor zo'n plant heel goed meevallen. "Mijn chrysanten staan in de winkels voor 5 tot 7 euro. Dat is niet duur als je het vergelijkt met een boeket bloemen dat je na twee weken moet weggooien."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!