Stilteactie in Sint-Niklaas herdenkt oprichting Israël

dinsdag 15 mei 2018 - 15:19
Mensen staan in stilte in een cirkel en houden een bordje vast met de naam van een verwoest Palestijns dorp erop
Foto: Paul Van Landeghem
Op de Grote Markt in Sint-Niklaas hebben een veertigtal mensen, waaronder enkele Palestijnen, actie gevoerd om de Nakba of de oprichting van de staat Israël te herdenken. Met de stiltecirkel veroordelen ze het geweld in Israël.

Abdul Houssain is één van de zoveel Palestijnen die naar ons land vluchtte door de wantoestanden tussen Palestina en Israël. "Ik ervaar dit met een dubbel gevoel", zegt Abdul. "Het ene gevoel is blijheid omdat de mensen na zoveel jaar aan ons denken en ons steunen. Het tweede gevoel dat ik heb is machteloosheid: Ik ben ondertussen herenigd met mijn familie, maar er zitten nog steeds andere familieleden van mij in Palestina. Het is daar heel hard voor hen, ze moeten echt overleven. Voor ons is vrijheid zo vanzelfsprekend, maar voor hen is het een droom: zij moeten bij wijze van spreken weken wachten voordat ze een straat kunnen oversteken." 

Ze zijn gefrustreerd en hopeloos. Dat is het resultaat van 70 jaar onderdrukking.

Abdul Houssain, Palestijn

"Ik begrijp het wel dat de mensen aan de grens tussen Palestina en Israël demonstreren", zegt de Palestijn Abdul Houssain. "Ze zijn gefrustreerd en hopeloos. Dat is het resultaat van 70 jaar onderdrukking. Helaas moet je de vrijheid met je leven bekopen daar. Het is onze grote droom dat er snel een moment van vrede volgt, maar de bal om vrede te sluiten ligt in het kamp van Israël."

70 jaar catastrofe 

Jozef Hertsens van Vluchtelingen Opvang Sint-Niklaas vindt dat de cirkel van geweld doorbroken moet worden: "Vandaag is het 70 jaar Nakba, dat is een catastrofe", zegt Hertsens. "Deze mensen willen stil zijn. Ze willen tonen dat stilte een sterk teken is naar de mensen die geweld gebruiken. Er blijven steeds meer doden bijkomen. Het is die cirkel dat doorbroken moet worden zodat er terug vrede komt. Als we niets doen, gaat er ook niets veranderen."

Voor Jozef Hertsens is het altijd een moeilijk moment om te zien op televisie dat er nog zoveel doden vallen door de oorlog tussen Israël en Palestina: "Die mensen staan zo dicht bij ons en je voelt dat ook aan hen. Als ik Abdul hier zo een uur in stilte zie staan dan zie ik een symbool dat zegt: jongens laat dat hier niet zo, verander dat! Het doet me goed om te zien dat alle politieke partijen hier aanwezig waren, ze geven een belangrijk signaal. Ik weet niet of de politici hier een oplossing aan kunnen bieden, want dat is iets waar ze vanonder aan moeten beginnen: bij het volk. Als er veel mensen protesteren, dan kan het veranderen. We moeten ervoor zorgen dat het niet te laat is, het is nu te gebeuren. Die mensen hebben teveel geleden en die kunnen momenteel twee richtingen uitgaan: totaal passief of agressief. Het is onze taak om die mensen te begeleiden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!