Street art van Gentse kunstenaar ROA verovert de wereld: welke werken vind je waar?

dinsdag 3 december 2019 - 07:32
Amelie Outters
kunstwerk van ROA in Londen (Verenigd Koninkrijk)
Foto: Romany WG
Het werk van de Belgische street art-kunstenaar ROA is gebundeld in een boek. ROA is bekend van zijn grote zwart-wit muurschilderingen van knaagdieren, vogels, reptielen en bedreigde diersoorten. Hij begon zijn carrière in zijn thuisstad Gent, maar ondertussen duikt zijn werk wereldwijd in het straatbeeld op.

Vandaag ligt het eerste overzichtsboek van ROA in de rekken. ROA is het pseudoniem van een anonieme Gentse kunstenaar. De afgelopen 20 jaar heeft hij een rijkgevulde catalogus bij elkaar geschilderd op muren en gebouwen in steden als Londen, New York, Parijs, Berlijn, maar ook Johannesburg, Bangkok, Puerto Rico en Perth.

Zijn monumentale werken stellen meestal dieren voor, maar ze verbeelden zelden een vrolijke beestenboel. De afbeeldingen zijn vaak confronterend, omdat er een link is met de dood, verval of bedreiging. Zijn beelden dwingen ons om na te denken over de plaats van dieren in onze steden. 

Via een interactieve kaart op VRT NWS, kan je een selectie zien van zijn muurschilderingen in verschillende steden.

Lees verder onder de foto.

kunstwerk van ROA in Johannesburg (Zuid-Afrika)

ROA geeft vogels, knaagdieren en bedreigde of uitgestorven diersoorten een prominente plaats in de gebieden die ze ooit hebben bewoond. “Ontdekking van de natuur, meer specifiek van de dierenwereld, kan leiden tot meer empathie. Het leert je iets wezenlijks over hoe je een goed leven moet leiden", zegt ROA daarover.

De kunstenaar laat zich niet alleen inspireren door de plaats, maar ook door de muur of het gebouw waarop hij schildert. Zo integreert hij bepaalde structuren in zijn compositie. Hij werkt meteen op de muur zonder vooraf te schetsen of te projecteren.

kunstwerk van ROA in Vardo (Noorwegen)

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!