SVK Sint-Niklaas krijgt nog een jaar de tijd om zijn asbeststort op te ruimen

vrijdag 13 december 2019 - 12:01
Anke Van Meer
Bouwmaterialenbedrijf SVK uit Sint-Niklaas krijgt nog één jaar de tijd om zijn asbeststort op te ruimen. Het bedrijf was jarenlang onvoorzichtig omgesprongen met het storten van asbest. Vorige maand werden ze veroordeeld tot boetes en schadevergoedingen. SVK aanvaardt de straffen.

Er is een einde gekomen aan het lange proces tegen het asbeststort van bouwmaterialenbedrijf SVK in Sint-Niklaas. Het bedrijf werd vorige maand veroordeeld en kreeg een maand de tijd om in beroep te gaan. Dat heeft het niet gedaan. Dat wil zeggen dat SVK nu een boete van 32.000 euro moet betalen. De zaakvoerder kreeg een boete van 16.000 euro. Daarnaast moet het bedrijf buurtbewoners die in de toekomst ziek worden door asbest een vergoeding geven.  

SVK krijgt nu nog één jaar de tijd om het asbeststort op te ruimen. Op het stort moet een laag van één meter zuivere grond komen te liggen.

Een jaar uitstel

“We zijn tevreden. Nu kunnen we het hoofdstuk bijna afsluiten”, zegt Pieter Heymans, voorzitter van het actiecomité Asbeststort Dicht. “Maar het stort ligt natuurlijk nog wel open en bloot. SVK moest dat op dit moment eigenlijk al opgeruimd hebben, maar ze vroegen een uitstel van ongeveer acht jaar. Daar konden wij niet mee akkoord gaan en dus hebben we gevraagd aan de minister om SVK op te leggen dat ze dit op één jaar tijd moeten doen.”

Opvolgingscommissie

Om de sanering van het stort vlot te laten verlopen, wil het actiecomité dat er een opvolgingscommissie wordt samengesteld. Zo kunnen de verschillende partijen erop toezien dat het stort effectief binnen het jaar wordt afgesloten.

Nieuwe wegen

“SVK mag niet de gewone wegen naar het stort gebruiken om het te saneren”, vult Pieter Heymans nog aan. “Dat heeft de minister beslist omdat de toevoerwegen naar het stort sterk vervuild zijn met asbest. Als er zwaar transport over zo’n weg rijdt, dan kan dat voor veel blootstelling zorgen van asbest voor de buurt. Daarom zal SVK een andere oplossing moeten zoeken en andere wegen moeten aanleggen om tot het stort te raken.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!