Transgender Infopunt heeft vragen bij beslissing Rode Kruis

dinsdag 11 juni 2019 - 14:26
Adel Mouchalleh
Persoon geeft bloed
Foto: Belga
Het Transgender Infopunt (TIP) aan het Universitair Ziekenhuis Gent vindt de beslissing van het Rode Kruis Vlaanderen om bloed van transpersonen te weigeren, te verregaand. Het Rode Kruis zegt dat er bij bloed van transpersonen een te hoog risico is op HIV-besmettingen, en dat er bij personen in transitie geen normale hormonenspiegel is. Maar daar gaat het TIP niet mee akkoord.

De beslissing van het Rode Kruis Vlaanderen om transpersonen uit te sluiten van bloeddonaties, stuit op heel wat protest. In Gent hebben anonieme actievoerders de gevel van een donorcentrum beklad met rode verf. "Hier, het bloed dat je niet wilt", luidt het opschrift. Ook op de sociale media zijn er heel veel mensen die niet akkoord gaan met de beslissing. En nu zegt ook het Transgender Infopunt (TIP), het expertisecentrum aan het UZ Gent, dat ze de wenkbrauwen fronsten bij de bekendmaking van het nieuws.

Te weinig Europese data

Rode Kruis Vlaanderen staaft haar beslissing met internationale studies die aantonen dat transvrouwen een verhoogd risico op HIV-besmettingen vertonen. "Maar die cijfers komen vooral uit Amerika en Azië, waar transpersonen minder toegang hebben tot kwalitatieve gezondheidszorg of actief zijn als sekswerkers", zegt Joz Motmans van het TIP.

Hij pleit dat er meer Europese data moeten onderzocht worden, om zo een beter zicht te krijgen op de situatie bij transpersonen bij ons.

Onveilig door hormoontherapie?

Een ander argument dat het Rode Kruis aanhaalt, is dat er te weinig onderzoek is naar de veiligheid van het bloed van transpersonen. Dat zou volgens hen misschien onveilig zijn door de hormoontherapie die mensen in transitie ondergaan.

Maar ook daar heeft Motmans zijn bedenkingen: "Bij de genderaffirmerende hormoontherapie zijn alle bloedwaarden van de persoon in transitie even veilig als het bloed van mensen die niet trans zijn, na een periode van drie maanden." Daardoor hebben de hormonale producten geen invloed op mensen die het donorbloed ontvangen.

Het TIP raadt daarom aan om de vragenlijst bij bloeddonaties aan te passen, en vooral te polsen naar hormoontherapie in plaats van naar de verandering van het wettelijke geslacht.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!