Tweede patiënt overleden aan de gevolgen van legionella in Gent

woensdag 15 mei 2019 - 19:28
Sarie Rooms
bloed in proefbuis
In Gent is opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Dat bevestigt het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Het gaat om de tweede dode als gevolg van de ziekte.

Het totale aantal bevestigde patiënten stond op zeventien. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en vanavond meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een patiënt die overleed in het AZ Sint-Lucas.

"Omwille van de privacy van de patiënt en de familie kunnen we geen details geven", zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het Agentschap Zorg en Gezondheid vermoedt dat de bron van de besmetting in de Gentse haven ligt, in de koeltorens van de industrie, maar definitieve zekerheid is er daarover nog niet. 

Stand van zaken

Zes andere patiënten die besmet waren zijn intussen thuis. Er liggen in totaal nog negen mensen in het ziekenhuis: zeven mensen zijn aan de betere hand en twee patiënten liggen nog op intensieve zorg, één van hen is in kritieke toestand. 

Legionella is een bacterie die ontstaat in warm water en die zich verspreidt via waterdamp of -nevel.  Je kan niet besmet raken met de legionellabacterie door het water te drinken, maar wel door besmette waterdruppels in te ademen. Legionella is niet overdraagbaar van mens op mens. 

"Legionella kan een zeer ernstige ziekte zijn, die vooral toeslaat bij mensen die al verzwakt zijn, hetzij door ouderdom of door onderliggende ziekte", legt Joris Moonens uit. "Bij de meeste mensen kan dankzij een antibioticakuur het ergste wel vermeden worden."

Het belangrijkste advies voor wie zich zorgen maakt, is om heel attent te blijven voor de symptonen. "Als je een droge hoest hebt of als je hoofdpijn of koorts hebt, aarzel dan niet en ga naar de huisarts", zegt Moonens. "Hij of zij zal de diagnose stellen en je indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis waar dan de juiste behandeling gestart kan worden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!