Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Universiteit Gent zoekt epilepsiepatiënten met hond

do 11 jul. - 1:13

De universiteit Gent wil onderzoeken of honden kunnen aanvoelen of hun baasjes een epilepsieaanval gaan doen. Ze zoeken nu testpersonen die patiënt zijn én hondeneigenaar. Aan het onderzoek doen ook andere internationale instellingen mee.
Een angstige husky
© Foto: Maxpixel

"We willen onderzoeken of honden epilepsieaanvallen kunnen aanvoelen en op welke manier dat gebeurt", zegt professor dierengedrag en dierenwelzijn Christel Moons van Universiteit Gent. "Er zijn indicaties dat honden typisch gedrag vertonen vlak voor een aanval van hun baasje. Het gaat dan om opgewondenheid, angst, het likken van de handen of handpalmen...", legt Moons uit. "Maar tot nu toe is er nog nooit systematisch wetenschappelijk onderzoek naar gebeurt. Dat willen we nu doen!"

Wishfull thinking of wetenschappelijk verband? 

"Veel patiënten beweren dat hun hond aanvoelt dat ze een aanval zullen krijgen. Ze vertellen dat de hond zich vreemd begint te gedragen. Zo kunnen ze zelf op een aanval anticiperen. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan zitten, een pot heet water die ze vast hebben neerzetten, een kleinkind dat ze net op dat moment vasthouden neerleggen... ", zegt Moons. "Het zijn nu vooral straffe verhalen maar we weten niet of ze kloppen. We gaan nu in kaart brengen wat de honden doen, wanneer en hoe lang op voorhand. We onderzoeken ook of de voorspelling van de hond wel betrouwbaar is én of er wel zeker een verband is tussen de aanval en het vreemde gedrag van een hond."

Dagboek van aanvallen

Moons benadrukt dat het de baasjes zelf zijn die het gedrag van de hond lezen als een waarschuwing. De honden zelf reageren eerder op bepaalde dingen die ze waarnemen (zien of ruiken). Hoe dat precies werkt, wordt in een later fase onderzocht. "Eerst willen we data verzamelen met een applicatie voor een smartphone. Mensen die meedoen aan ons onderzoek houden drie maanden lang een dagboek bij. Ze noteren er hun aanvallen én ook het gedrag van de hond. We krijgen die info live binnen via de app en dan kunnen we ermee aan de slag. 

Alle rassen? 

Het is niet duidelijk of honden effectief aanvallen kunnen voorspellen en of het ook voor alle rassen opgaat. "In Engeland worden honden getraind om met epilepsie om te gaan. Je ziet daar allerlei rassen opduiken dus we vermoeden dat het niet van de soort afhankelijk is", zegt Moons. 

Ook voor gewone huishonden

Het onderzoek is er voor patiënten met gewone honden. Ook mensen die een meldhond hebben zijn welkom. Die honden zijn getraind om vooral na een aanval te helpen door bijvoorbeeld medicatie te brengen, bij het baasje te blijven, de telefoon te brengen of te blaffen. "Het gehoor is het allereerste dat terug keert na een epilepsieaanval", verduidelijkt Moons. "Wie denkt dat zijn of haar hond een aanval voelt aankomen, kan deelnemen door zich in te schrijven via het e-mailadres epidogs@ugent.be", zegt Moons. 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet