VeeGeetje Crasht!

donderdag 6 december 2018 - 11:46
Peggy Van de Velde
Sinterklaas bracht in de Gentse bibliotheek De Krook een spel voor dove kinderen, VeeGeetje Crasht heet het. Er bestaan wel enkele kinderboekjes die met een app kunnen voorgelezen worden in gebarentaal, maar er zijn geen gezelschapsspellen voor doven in gebarentaal. Daarom is dit spel uniek!

Het spel speel je met professor Doof die alles weet over gebarentaal en een assistent heeft, Tom, die hem helpt in zijn lab. Tom moet nog heel veel leren. Veegeetje is een robotje dat alles onthoudt wat de professor hem leert. Maar door een stommiteit van Tom gaat er iets mis en VeeGeetje crasht. De spelers moeten hem zien op te lappen.

Het verschil tussen dit spel speciaal voor doven en een gewoon spel voor horende mensen is dat je in gewone spelletjes de regels kan begrijpen als iemand ze uitlegt. In dit spel worden ze ook uitgelegd in gebarentaal. Het is een van de weinige manieren om samen met je kind in gebarentaal te spelen en te communiceren gebaart Hannes via een tolk. Spelenderwijs leer je de taal ook het best.

Met het spel kan je als horende zelf ook de basis van gebarentaal leren, al zijn voor een goede kennis wel enkele lessen nodig.

Gebarentaal is niet universeel, er is een Nederlandstalige gebarentaal, maar er zijn ook gebarentalen in andere talen en die lijken wel op de Nederlandse maar er zijn ook verschillen.

In het Nederlands vormen letters de woorden, legt Hannes uit. In gebarentaal zijn het de handvormen die de woorden maken, dat is dus een heel andere taal. "Waarom kunnen leerlingen op school net zoals ze Frans of Engels leren ook geen gebarentaal leren? Dat zou toch mooi zijn".

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!