Vissen Donkmeer en Berlarebroek op vijfjaarlijkse controle

maandag 12 augustus 2019 - 16:30
Anke Van Meer
Vissen
Foto: Pixabay
De vissen in het Donkmeer en Berlarebroek worden deze week gecontroleerd door de Nederlandse firma Visadvies. Zo willen ze te weten komen welke vis en hoeveel vis er aanwezig is en in hoeverre dat anders is dan vijf jaar geleden.

Op het Donkmeer en Berlarebroek zal je deze week verschillende vissersboten van de Nederlandse firma Visadvies zien varen. Zij doen er een visstandonderzoek. Dat is een onderzoek waarbij ze kijken welke vissen er in de Berlaarse wateren zitten. Ze doen dit onderzoek in opdracht van Agentschap Natuur en Bos.

Vijfjaarlijks onderzoek

Het onderzoek wordt ongeveer iedere vijf jaar opnieuw uitgevoerd door Visadvies. “Omdat we het onderzoek elke vijf jaar herhalen, kunnen we goed zien of de visstand achteruit gaat of niet”, vertelt Robin Blokhuijzen van Visadvies. “Op het moment dat er veel vis zit, gaat het goed met het water, maar als er veel minder vis is dan vijf jaar ervoor, dan weten we dat er iets mis is. Dat kan bijvoorbeeld aan het slib liggen, of aan aalscholvers. Als we weten wat er aan de hand is, kunnen er ook maatregelen genomen worden.”

Vissen vangen

“We vangen de vissen op verschillende manieren. Zo gebruiken we bijvoorbeeld elektriciteit. Dan zetten we stroom op het water waardoor de vissen aangetrokken worden door het schepnet. Maar we gebruiken ook grote netten. Als we de vissen gevangen hebben, meten en wegen we ze. Zo kijken we bijvoorbeeld ook of er bijzondere soorten zitten.”

“De laatste keer dat we op het Donkmeer waren, hebben we heel veel vis gevangen. Maar het is moeilijk te voorspellen hoe het er nu voor staat.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!