Vlaamse overheid weigert windmolens ten noorden van N49 in Sint-Gillis-Waas

maandag 18 november 2019 - 19:06
Thomas Van den Hoof
windmolenpark Storm
Bron: Storm
De Vlaamse overheid heeft het milieueffectenrapport voor de bouw van drie windturbines ten noorden van de N49 in Sint-Gillis-Waas afgekeurd. Daarmee wordt de aanvraag automatisch stopgezet. Het gemeentebestuur reageert tevreden.

Projectontwikkelaar Storm ziet zijn plannen om drie windturbines te bouwen ten noorden van de N49 in Sint-Gillis-Waas gedwarsboomd. Bedoeling was om 12.000 gezinnen te voorzien van groene stroom. Midden september hield het bedrijf een informatievergadering voor de omwonenden. Maar dat belette niet dat er 160 bezwaren werden ingediend.

Kiekendief

Begin oktober gaf het schepencollege van Sint-Gillis-Waas een ongunstig advies over het milieueffectenrapport (MER). "Deze windturbines zouden vlakbij een reeks woningen komen. Ze zouden voor slagschaduw en lawaaihinder gezorgd hebben", zegt burgemeester Maaike de Rudder (CD&V). Bovendien zouden de windturbines ook een bedreiging vormen  op de kleine, maar bijzonder waardevolle populatie bruine kiekendieven in het Meerdonkse krekengebied. De Vlaamse overheid volgde de bezwaren en keurde het MER af.

Einde verhaal?

Met de weigering wordt het project automatisch stopgezet. "Er kan altijd een nieuwe aanvraag komen, en dan zal er een nieuw milieueffectenrapport moeten komen", licht burgemeester De Rudder toe. "Maar in 2009 hebben we al beslist dat er aan de noordkant van de N49 geen windmolens mogen komen. We hebben er al vijf staan aan de andere kant van de N49 en er is nog een zesde in opbouw. Ik denk dat we daarmee onze duit in het zakje hebben gedaan", vindt de Rudder. "Het is nu aan andere gemeenten om hun verantwoordelijkheid te nemen", besluit ze.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!