VR-bril tegen de pijn op spoeddienst ASZ Aalst

donderdag 14 maart 2019 - 17:38
Anke Van Meer
Foto: Radio 2
In het Algemeen Stedelijk ziekenhuis van Aalst gebruiken ze een virtualrealitybril om pijn bij patiënten te verminderen. Het is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat deze techniek gebruikt op de spoeddienst.

Angstige patiënten op de spoeddienst van het Algemeen Stedelijk ziekenhuis van Aalst worden gekalmeerd via virtual reality. Kinderen die pijn hebben of bang zijn van spuitjes of hechtingen, mogen zo’n bril opzetten. Via de bril zien ze dan een filmpje dat de patiënt kalmeert. De software is ontwikkeld door het Waverse bedrijf Oncomfort.

Psychologische technieken

“De patiënt kijkt eigenlijk naar een rustgevende film”, vertelt Rein Callewier van Oncomfort. “Er is een stem die coacht en er worden allerlei psychologische technieken toegepast. Die zorgen ervoor dat de patiënt rustig wordt en geen prikkels ervaart die hen pijn of angst aandoet.”

De techniek wordt ook al gebruikt in Brussel en Luik, maar in Vlaanderen is het de eerste keer dat zo’n bril aangekocht wordt door de spoeddienst.

“Normaal ben ik heel bang van spuitjes”, vertelt een 13-jarige patiënt. “Maar nu was ik heel rustig. Ik moest op mijn ademhaling letten terwijl ik naar een walvis keek. Daardoor voelde ik niets en was ik even van de wereld.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!