Vrijwilligers met beperking op Gent Jazz

donderdag 5 juli 2018 - 22:49
vrijwilligers met beperking
Els Van Heuverzwyn
Gent Jazz werkt met heel veel vrijwilligers, onder hen - zoals vorige jaren - een aantal asielzoekers en vluchtelingen, maar dit jaar ook 9 mensen met een verstandelijke beperking. Als onderdeel van een kunstkamp maken ze kennis met het festival én de jazz, en kunnen ze zich nuttig maken

Gent Jazz stelt zijn deuren open voor tal van vrijwilligers, ook uit kansengroepen en minderheden. De Gentse vzw Konekt stelde de vraag om te kunnen meewerken, en het antwoord was positief. Konekt organiseert tal van opleidingen, cursussen, vrijetijdsbestedingen, vakanties en kampen. Deze week is er het kamp 'Proeven van Kunst' in Gent. Konekt werkt daarvoor samen met de vzw Wisper, een vormingsorganisatie die artistieke cursussen aanbiedt. De 9 deelnemers aan het kamp maken op die manier kennis met tal van kunstvormen, zoals muziek, toneel, dans, graffiti, tekenen enz..

Ze gingen naar het SMAK, en donderdagnamiddag konden ze in "het Graffiti-steegje" in Gent hun gespoten handtekening achterlaten. Daarna kregen ze een briefing op Gent Jazz. Iedereen kreeg te horen wat zijn of haar taak was: programmaboekjes uitdelen aan de bezoekers bij de ingang, het bandje controleren van de mensen die een bepaalde toegang wilden in gaan, en op een andere plek dan weer de mensen tegenhouden waar ze niet door mogen. 

Ze kregen dus dezelfde jobs als de andere vrijwilligers, en voelden zich nuttig. Voor een aantal onder hen was het de eerste keer werken op een festival. En sommigen konden de jazz van Chico Freeman ook smaken. 

Hen de kans geven gewoon mee te werken is een grote stap naar inclusie

Katrien De Baets, Konekt vzw

Bij alles wat Konekt aanbiedt is het de bedoeling dat mensen met een beperking geïntegreerd worden in de samenleving, door hen de dingen te leren en te laten doen die ook anderen doen. Het enige verschil is dat er meer voorbereiding nodig is en dat heel wat lagen in die samenleving moeten willen meewerken. 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!