"Waarom daalt het aantal zelfdodingen in Oost- en West-Vlamingen minder snel?" Het expertisecentrum onderzoekt het

vrijdag 17 januari 2020 - 17:23
Els Van Heuverzwyn
logo van de zelfmoordlijn 1813
Overal in Vlaanderen is het aantal zelfdodingen de voorbije 20 jaar fel gedaald. Die daling is kleiner in Oost- en West-Vlaanderen. Er is het vermoeden dat het te maken heeft met het taboe rond praten over problemen. Dat wil het Expertisecentrum Zelfdoding nu onderzoeken.

Het expertisecentrum voor zelfdoding wil nagaan waarom de daling in het aantal zelfdodingen in Oost- en West-Vlaanderen trager gaat dan elders. In onze provincie zijn er nog elke week bijna 6 zelfdodingen. Dat is wel 13 procent minder dan bijna 20 jaar geleden, maar in andere provincies is die daling veel groter, tot 25 procent. Alleen West-Vlaanderen scoort even slecht. Het onderzoek moet tonen hoe dat komt, zegt Gwendolyn Portzky van het expertisecentrum voor zelfdoding.

'Binnenfretters?'

"Er zijn een aantal hypothesen", zegt Portzky.  "Er wordt gezegd dat de Oost- en West-Vlamingen het moeilijker hebben om over hun problemen te praten, het zouden meer 'binnenfretters' zijn. In Antwerpen en Limburg zou men meer open zijn. Dat zijn we nu aan het onderzoeken. Ook het taboe om over problemen te spreken gaan we in kaart brengen, net als de sociale cohesie. We zijn aan het kijken of die cohesie minder sterk is in Oost- en West-Vlaanderen."

Wie vragen heeft over zelfdoding, die kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op de website zelfmoordlijn1813. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!