Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Waarom duurt het minstens tien dagen om legionella op te sporen?

do 16 mei - 11:52

In het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek in Gent zijn onderzoekers druk op zoek naar de bron van de legionellabesmettingen in Evergem. Normaal gezien komen maandag de eerste resultaten, terwijl de eerste stalen vorige week donderdag al binnen waren. Hoe komt het dat dat onderzoek zo lang duurt? Wij namen het onder de loep.
Staal met legionella
© Foto: Radio 2

Het proces begint bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij geven de opdracht aan de Vlaamse Milieumaatschappij om op bepaalde plaatsen stalen te nemen. Die stalen worden geleverd aan het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, waar de laboranten aan de slag gaan.

"Elk staal krijgt een volgnummer en wordt gecodeerd. Dat is zodat wij, de laboranten, niet weten waar een staal vandaan komt. Om geheimhouding te bewaren", weet laboverantwoordelijke Rudy Tanghe.

Laboratorium

Laboratorium

Voorbehandeling van de stalen

“Nu er al twee besmette personen zijn overleden, voelen wij een bepaalde druk op ons. Wij willen natuurlijk liefst zo snel mogelijk de resultaten, maar we kunnen het proces helaas niet versnellen. De bacterie groeit gewoon traag”, vertelt Rudy.

“Bovendien moeten we correct handelen.” Enerzijds om juridische redenen, anderzijds ook omdat ze andere bacteriën moeten elimineren en dat vereist specifieke voorbehandelingen van het staal. “We doen een zuurbehandeling en een thermische behandeling. Omdat legionella heel goed tegen zuur en warmte kan, andere bacteriën niet.”

Tien dagen incubatie

Wanneer de voorbehandeling is gebeurd, gaan de stalen in een broedstoof. Daar kunnen de bacteriën “kweken”, ofwel: incuberen.

Broedstoof met stalen

Broedstoof met stalen

"De incubatie duurt, wettelijk verplicht, tien dagen”, legt Rudy uit. “Dat is omdat pas na tien dagen alle legionella tot uiting komt... Er bestaan 35 soorten legionella. Sommige zie je al na vijf dagen, bij andere kan dat negen dagen duren.”

Niet bang om zelf besmet te raken

“Wij zijn niet bang om zelf besmet te raken”, getuigt de laborant. “Legionella besmetting gebeurt enkel bij het inademen van nevel. Legionella aan je handen, in eten of drinken kan geen kwaad. Zolang we geen nevel creëren, is alles veilig!”

Stalen met legionella
Stalen met legionella onder UV-licht

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet