Wase ballonvaarders verbreken Belgisch duurrecord in gasballon

woensdag 18 september 2019 - 15:32
An Van Bost
Geert Peirsman en Philippe De Cock in ballon
Foto: facebookpagina GAS Balloon Team De Cock-Peirsman
Het Wase duo Geert Peirsman en Philippe De Cock hing meer dan 90 uur in de lucht tijdens de Gordon Bennett Cup, de oudste gasballonwedstrijd ter wereld. Ze eindigden als zesde, maar verbraken wel het Belgische duurrecord voor gasballonvaren, dat 18 jaar standhield.

Geert Peirsman uit Puivelde (Sint-Niklaas) en zijn partner Philippe De Cock uit Tielrode (Temse) stegen vrijdag 13 september op vanuit Frankrijk en landden op dinsdag 17 september in Bulgarije, vlakbij de Zwarte Zee. Ze hebben er een vlucht opzitten van 90 uur en 31 minuten. Ze vlogen via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Roemenië naar de Zwarte Zee. 

Samen op 1,5 vierkante meter

Een mand van een gasballon is heel klein, zo'n 1,2 meter in het vierkant. Veel plaats er dus niet om je te bewegen. "We wisselen elkaar af. Een iemand slaapt, terwijl de ander vliegt, we eten, we drinken, al wat nodig is.", vertelt Geert Peirsman bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

De 2 ballonvaarders in hun kleine mand

Met de voeten buiten slapen

"In de mand van de ballon, onder de zitplank hebben we een bedje geïmproviseerd. Een stuk van de mand klapt open, zodat we met de voeten buiten kunnen liggen. Dus kunnen we onze benen even uitstrekken en een paar uurtjes min of meer comfortabel slapen."

Discreet wegkijken bij kleine of grote boodschap

Als je meer dan drie dagen continu in de lucht hangt, moet je ook een oplossing vinden voor het toiletbezoek. Dat doen ze met een ouderwetse toiletemmer. "Op het moment dat een van de twee naar het toilet gaat, kijkt de andere een beetje discreet naar buiten.", lacht Geert.

Muisstil

Geert en Philippe varen met een gasballon, zonder brander. Dat maakt het varen heel erg stil. "Mensen die al met warme lucht hebben gevaren, zullen zeggen dat dat een fantastische ervaring is, maar gasballonvaren heeft toch nog een extra dimensie. Dat is muisstil, en die ballon vaart soms echt vanzelf." Dat is anders dan varen met een warmeluchtballon:"Die moet je constant verwarmen. Een gasballon, dat is zoals een ballon van de kermis, die blijft vanzelf in de lucht. Je moet er alleen voor zorgen dat die niet stijgt, of daalt, op de momenten dat jij dat niet wil."

Constant radiocontact

In de mand is hightechmateriaal aanwezig voor communicatie en navigatie. "Wij zijn ook zichtbaar op de radars van de luchtverkeersleiding en hebben een constante radioverbinding. Op die manier zijn wij net hetzelfde als een vliegtuig, alleen kunnen wij niet sturen. Je hoort wel op de radio constant vliegtuigen meldingen maken van ballons die ze zien. Die zijn dat ook niet gewoon, en de luchtverkeersleiding stelt hen dan gerust."

een foto van het zonlicht aan de horizon

Vijfde keer samen

Het is nu de vijfde keer dat de twee ballonvaarders de wedstrijd samen varen. "Er zijn geen geheimen meer na 3,5 dagen in de lucht, op die ene vierkante meter. Je moet elkaar wel goed kennen, en je moet op voorhand weten dat je goed overeenkomt. Met botsende karakters kom je niet verder."

Belgisch record per toeval

"Dat Belgische record is er eigenlijk terloops gekomen", vertelt Geert. "Maar we gaan wel altijd voor de overwinning, en voor de langst mogelijke afstand. Ons doel was van in het begin de Zwarte Zee. Met een gasballon drie nachten varen is eigenlijk ook heel gewoon, maar een vierde nacht erbij was nog nooit eerder gedaan door een Belgische ballonvaarder."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!