Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in oost-vlaanderen

radio2 middag in oost-vlaanderen

Wetenschappers onderzoeken klimaatverandering op Antarctica

di 19 feb. - 6:36

Dinsdagnamiddag vertrekken verschillende wetenschappers op expeditie naar Antarctica. En dat doen ze met een zeilboot. De wetenschappers zullen de klimaatverandering in het gebied onderzoeken. Onder hen zit ook een onderzoekster van de Universiteit Gent.

Tien wetenschappers vertrekken dinsdagnamidadag op expeditie naar Antarctica. Daar zullen ze een maand lang de klimaatverandering onderzoeken vanop een zeilboot.

Hoofdduiker

Eén van de onderzoekers is Francesca Pasotti van de UGent. Zij is hoofdduiker van dienst: “We willen de relatie tussen de lokale klimaatveranderingen onderzoeken en kijken hoe deze in verband staat met de hoge watertemperaturen. Daarnaast willen we ook onderzoeken welke effecten deze veranderingen hebben op de voedselketen.”

Om dat alles goed te onderzoeken, zullen ze moeten duiken. Onder water valt er namelijk heel wat informatie te rapen. “Met onze boot varen we naar verschillende plekken en daar zullen we onder water op zoek gaan naar dieren.”

Zeilboot

“Het is niet de eerste keer dat ik naar Antarctica ga”, zegt Francesca Pasotti. “Het is wel de eerste keer op een boot voor zo’n lange tijd.” Als onderzoekers op expeditie vertrekken met een boot doen ze dat meestal niet met een zeilboot, maar met een groot schip. Dat is deze keer wel anders. “Onze boot is 23 meter. Dat is eigenlijk niet zo groot. Het zal een echte uitdaging zijn, maar we zijn er klaar voor ook al zullen we moeten improviseren. Zo is er bijvoorbeeld geen labo aanwezig.”

Het zal een echte uitdaging zijn, maar we zijn er klaar voor!

— Francesca Pasotti, onderzoekster UGent

Maar met een zeilboot op expeditie trekken heeft ook zijn voordelen. “Het is ecologischer. En dat is zeker interessant voor ons gezien we de klimaatverandering onderzoeken. Verder is de boot ook mobieler. We kunnen ermee tussen de gletsjers. We kunnen ons op die manier makkelijker voortbewegen.”

Gevaren

Zo’n expeditie is niet zonder gevaren. “Het is altijd gevaarlijk om naar Antarctica te gaan. Er is daar een ander klimaat dan dat je gewoon bent.” De lage temperaturen zullen de grootste uitdaging zijn voor Francesca en de andere onderzoekers. “Het is er echt koud. We zullen ervoor moeten zorgen dat we warm aangekleed zijn. Maar ook tijdens het duiken zullen we altijd voorzichtig en oplettend moeten zijn. Safety first!”

Samenwerking

De tien collega’s zijn in totaal één maand onderweg. Je zou denken dat dat voor spanningen kan zorgen, maar daar heeft Francesca een oplossing voor: “We kennen elkaar al een tijdje en zullen vooral samenwerken als onderzoekers. We zijn bezig met ons werk dus ik maak me geen zorgen over mogelijke spanningen. Al zullen we wel af en toe onze mond moeten houden”, lacht Francesca.

De intelligentie van de natuur

Het is niet de eerste keer dat hoofdduiker Francesca Pasotti duikt op in Antarctica. Toch kijkt ze ernaar uit. “Tot nu toe heb ik alleen in een deel van Antarctica gedoken waar het water niet zo helder was. Ik hoop dat ik veel dieren ga zien zoals walvissen en orka’s. Die heb ik nog nooit van dichtbij gezien. Daar kijk ik echt naar uit. Ik ben zelfs een beetje zenuwachtig.”

Ik hoop dat ik veel dieren ga zien zoals walvissen en orka’s.

— Francesca Pasotti, onderzoekster UGent

“Antarctica is echt bijzonder”, vertelt Francesca Pasotti. “In Antarctica herinner je weer waar je vandaan komt. Je ziet de intelligentie van de natuur. Wij zijn mensen, en we staan zogezegd aan de top van de aarde, maar de natuur is niet te onderschatten. In Antarctica voel je jezelf heel klein, maar sta je toch in grote verbinding met het leven. Dat is iets wat ik alleen nog maar zo sterk in Antarctica heb gevoeld.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet