Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wichelen binnenkort verlost van knijtenplaag?

do 11 jul. - 11:45

In Wichelen is de eerste val geplaatst voor knijten. Dat zijn kleine muggen die voor heel wat overlast zorgen bij de inwoners die aan de Schelde wonen. De gemeente probeert vanaf nu dus iets nieuws om van de vervelende beestjes af te geraken: ze laten vallen installeren door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
© Foto: Radio 2

In Schellebelle, bij Wichelen, hebben ze al een aantal zomers last van knijten. De kleine muggen komen voor in de buurt van de Schelde en vallen de buurtbewoners lastig. "Ik kan gewoon niet meer op mijn terras zitten of in de tuin werken! Je moet ze letterlijk om de twee seconden van je af slaan", getuigt Stefan Keppens. "De beten van knijten jeuken ook enorm en blijven langer jeuken dan die van gewone muggen."

Het gezin Keppens zoekt al lang naar een oplossing. "We hebben citronella-kaarsen geprobeerd, maar dat hielp niet. De apotheker had ons ook een speciale spray meegegeven en dat hielp een beetje, maar dat moest je om het uur opnieuw op je smeren! Dat is dus ook niet ideaal", vertellen de dochters. "Maar nu hebben we misschien een oplossing gevonden!" klinkt het.

Namaak-koe

De gemeente Wichelen helpt de buurtbewoners in de strijd tegen de plaag. Zo hebben ze recent nog een extra geul gegraven aan de rivier. Dat veroorzaakt meer stroom, wat ervoor moet zorgen dat de larven van de knijten worden weggespoeld uit het slib. En vandaag probeert de gemeente iets nieuws: ze laten het KBIN vallen installeren bij de mensen in de tuin. 

Eén van de machines heet de "Mosquito Magnet". Die verspreidt een bepaalde geur als lokmiddel, maar ook warmte en CO2. "Want muggen zijn aangetrokken tot lichaamswarmte en CO2 uit onze ademhaling. Deze machine bootst dat dus na. Dat gebeurt wel in grotere mate dan bij de mens... je kan het eerder vergelijken met een groot beest, een koe bijvoorbeeld", verduidelijkt Filip De Block van het KBIN. "Wanneer de knijten naar het lokmiddel toe vliegen, worden ze opgezogen door een ventilator."

UV-licht

Naast de "Mosquito Magnet" zijn er nog 2 soorten vallen waarmee ze knijten proberen vangen. Adwine Vanslembrouck van het KBIN: "De tweede is de BG-Sentinel. Die werkt ongeveer hetzelfde als de Mosquito Magnet. Hij gebruikt ook een zweetachtige geur als lokmiddel, en zuigt de beestjes op met een ventilator. De machine is goedkoper omdat ze niet met CO2 werkt. We zijn benieuwd of de resultaten even goed zullen zijn als bij de Mosquito Magnet."

Het derde soort toestel is de "Ovitrap", die ontwikkeld werd in Zuid-Afrika. Adwine: "Die werkt met een blacklight als lokmiddel. Sommige soorten muggen zijn namelijk aangetrokken tot UV-licht." Opnieuw worden de beesten opgevangen door middel van een ventilator. 

Permanente oplossing?

Alle knijten die de machines opvangen, zal het instituut verder bestuderen. "We gaan kijken welk soort knijt het is, met hoeveel ze zijn, welke machine het meest efficiënt is, ... Zo komen we hopelijk tot een permanente oplossing voor de knijtenplaag!" concludeert Adwine. 

BG Sentinel, knijten val
Burgemeester Kenneth Taylor, gezin Keppens en onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet