Wie leert nog bloemschikken?

maandag 3 september 2018 - 12:00
Niki Vandriessche
Foto: Radio 2 Oost-Vlaanderen
De tuinbouwschool in Melle trekt aan de alarmbel. Jaar na jaar daalt het aantal leerlingen die voor bloemschikken kiezen. Dit schooljaar zijn er slechts vier leerlingen. De bloemisten vrezen dat hun beroep verloren gaat, omdat er onvoldoende geschoolde opvolging klaarstaat.

Amper leerlingen

In de tuinbouwschool in Melle zit in het vijfde jaar bloemschikken amper één leerling. Het zesde jaar heeft er ook maar één, en in het zevende jaar zitten er twee leerlingen. "Bloemschikken is mijn passie," vertelt Ebru die in het zevende jaar zit, "het ligt mij heel hard omdat ik ook graag teken en creatief ben. Je kan zelf je huis decoreren op feestdagen en je leert alle technieken. Ik snap niet waarom zo weinig mensen bloemschikken doen." Bert volgt bloemschikken in het vijfde jaar en deelt dezelfde mening: "Het is de reden waarom ik naar de Tuinbouwschool ben gekomen. Ik keek altijd naar foto's van bloemstukken en ik vond dat leuk. Ik zit alleen in de klas dus het wordt hopelijk een rustig schooljaar," glimlacht hij. (lees verder onder de foto)

 

Ebru schikt bloemen

Tekort aan stagiaires

De floristen van vandaag vrezen dan ook dat er in de toekomst niet genoeg geschoolde jeugd klaarstaat om hen te vervangen. Bloemiste Monique Van den Berghe uit Lovendegem heeft het ook moeilijk om stagiaires te vinden: "Ik krijg nauwelijks aanvragen van stagiaires. En als er komen, dan komen die uit het buitenland". Monique denkt dat vooral het vele harde werk de jongeren afschrikt. "Het is een fantastisch mooi beroep. Je wordt bij alle mooie momenten betrokken. Maar je moet er daardoor natuurlijk altijd bij zijn, op welk moment dan ook". (lees verder onder de foto)

gebloemschikte bloemen

Hopen op beterschap

Ook voor de leerkrachten is het niet leuk om hun passie met zo weinig leerlingen te mogen delen. Dominique Bauwens ziet het jaar na jaar slechter worden. "Enkele jaren geleden hebben we ook zo eens een periode gehad. Nadien flakkerde het weer wat op. Maar nu is het weer een dieptepunt," vertelt ze. Wat zou de reden kunnen zijn? "Ik denk dat er wel interesse is, maar dat ze de weg niet vinden of dat het niet mag van de ouders," verduidelijkt Dominique, "het is een mysterie." Nochtans heeft de Tuinbouwschool recent geïnvesteerd in een nieuw klaslokaal: een ruime serre waar alle materiaal voorhanden is om te leren bloemschikken, inclusief feestwinkel om de gemaakte producten te verkopen. "Nu nog de leerlingen. Ik hoop met de jaren dat er meer komen zodat ik mijn passie kan blijven doorgeven hier in Melle," eindigt Dominique.

Je kan hier luisteren naar de reportage:

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!