Wie mag het Ros Beiaard dragen?

dinsdag 11 juni 2019 - 09:03
Anke Van Meer
Foto: Pijndersgilde
De kandidaten voor de Wildeman-loop zijn bekendgemaakt. Negen mannen hopen via die wedstrijd om opgenomen te worden in de pijndersgilde. Op die manier maken ze kans om het Ros Beiaard te mogen dragen tijdens de Dendermondse ommegang.

De Wildeman-loop in Dendermonde is een wedstrijd voor iedereen die het Ros Beiaard wil dragen. Zes gelukkige mannen en drie reservemannen mogen deelnemen aan de loop. Daarin moeten ze bewijzen dat ze sterke schouders hebben. Als ze alle opdrachten doorstaan, kunnen ze opgenomen worden in de pijndersgilde. En pas dan kunnen ze kans maken om het paard effectief te mogen dragen tijdens de ommegang.

Pek en veren

“De Wildeman-loop is een oude traditie die wij in ere houden”, vertelt Gustaaf Mannaert, deken van de pijndersgilde. “Volgens de traditie wordt de wildeman ingestreken met pek en pluimen. Wij gebruiken wel siroop in de plaats van pek. Vervolgens worden ze door de stad opgejaagd met varkensblazen. Als ze aankomen op de Grote Markt van Dendermonde moeten ze verschillende proeven doen.”

Proeven

De kandidaten moeten in verschillende proeven bewijzen dat ze in aanmerking komen om het ros te dragen: “Er zijn zo’n zes proeven, maar de inhoud daarvan ga ik nog niet bekend maken”, klinkt het.

De pijnders die al lid zijn van de pijndersgilde moeten niet meedoen aan de proeven: “Zij hebben al bewezen dat ze fysiek in orde zijn. Dat is echt belangrijk. Om het Ros te dragen moet je een goede uithouding hebben.”

De Wildeman-loop vindt plaats op 22 augustus om 19.00 op de grote markt van Dendermonde.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!