Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Wie wil stoelgang doneren?

do 9 aug. - 6:02

Het UZ Gent opende dit voorjaar de Gentse Stoelgangbank, de eerste stoelgangbank in ons land. Op dit moment doneren al enkele studenten en andere vrijwilligers hun stoelgang aan het UZ, maar het ziekenhuis heeft meer donoren nodig.

De Gentse Stoelgangbank verzamelt en verwerkt gezonde stoelgang voor transplantaties en is op zoek naar nieuwe donoren. Professor Bruno Verhasselt legt uit: "De stoelgang is volledig traceerbaar, van donor tot ontvanger. Elke donor wordt streng gescreend en zijn stoelgang verwerken we volgens vaste standaarden zodat de kwaliteit verzekerd is. Zo mag er bijvoorbeeld niet meer dan een uur zitten tussen de productie van de stoelgang en de ontvangst ervan in het lab." Voordat de stoelgangbank bestond, vielen artsen voor transplantaties vaak terug op partners en familie van patiënten. Met de komst van de bank is de selectie strenger geworden wat de veiligheid ten goede komt. Donoren mogen bijvoorbeeld niet in een ziekenhuis werken, moeten een regelmatige, normale stoelgang hebben en moeten ook een uitgebreide vragenlijst invullen over hun gezondheid.

Stoelgang vriesdrogen en er pillen van maken

Stoelgangtransplantaties worden steeds vaker gebruikt om ziektes te behandelen. ‘Onderzoek doet ons vermoeden dat stoelgangtransplantatie ook een behandeling kan zijn voor andere aandoeningen zoals chronische dikkedarmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom en zelfs de ziekte van Parkinson. Maar er is nog verder onderzoek nodig en ook daarvoor kunnen we beroep doen op de stoelgangbank.’ zegt professor Danny De Looze.  In het UZ Gent zoeken ze ook naar nieuwe manieren om de stoelgang te transplanteren. Vandaag gebeurt het nog met een neussonde die langs de maag tot in de dunne darm loopt. In de toekomst wil het UZ de stoelgang kunnen vriesdrogen en toedienen via pillen. Dat zou de transplantatie een stuk aangenamer maken voor de patiënt. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet