Worden Joden en Unesco thema van volgend carnaval Aalst?

maandag 21 oktober 2019 - 18:16
Sandra Stacius
Enkele carnavalisten willen bij de volgende editie van het carnaval in Aalst Joden en de Unesco als hun uithangbord. In de aanloop naar volgend jaar hebben carnavalsverzamelaars alvast 150 verschillende carnavalslintjes uitgebracht met een sneer naar de Unesco en de Joden. De Unesco dreigt ermee om het Aalsters carnaval uit de lijst van cultureel Werelderfgoed te schrappen, na het incident met de praalwagen, die volgens hen racistisch en antisemitisch was. De stad is het gaan uitleggen bij Unesco en volgende maand volgt een uitspraak.

Volgens burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zijn de officiële thema's van de volgende carnavalseditie nog niet bekend. Wel hebben enkele individuele carnavalisten laten weten dat ze Joden en Unesco op de korrel gaan nemen. " We leggen geen censuur op. Er is vrije meningsuiting", laat de burgemeester weten, "maar op dit moment is het misschien niet zo'n goed idee om die thema's te gebruiken. Er zijn nu eenmaal enkele gevoeligheden waar misschien wel het best rekening wordt mee gehouden".

De stad is bij Unesco op gesprek geweest en heeft uitgelegd hoe carnaval in Aalst werkt. De boodschap was dat alles waar mee gespot wordt, in de juiste context wordt bekeken, aldus de stad. Volgende maand doet Unesco een uitspraak. Het Forum van Joodse Organisaties is alvast niet te spreken over de carnavalslintjes. Dat er nu opnieuw afbeeldingen circuleren, met dezelfde stereotiepe haakneus en hoeden, is een pure provocatie zegt de organisatie.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!