"ZIJDE GREET?": Jan-Pieter en Saskia gaan voor hun grote Surinaamse droom

donderdag 12 juli 2018 - 12:21
In onze zomerreeks "Zijde Greet?" vraagt onze reisreporter Greet Swimberghe zich elke donderdag af of iemand helemaal klaar is om op reis te vertrekken. Ze helpt met de laatste loodjes en komt intussen onder meer te weten waar ze naartoe trekken, waarom ze naar daar gaan of wat ze gaan missen tijdens hun verblijf.
Vandaag kijkt ze mee in de rugzak van leerkracht Jan-Pieter en Saskia uit Gent. Zij trekken naar Suriname om hun grote droom te verwezenlijken: een bestaand vakantiepark heropbouwen.

Vier jaar geleden trok Jan-Pieter Slabbaert (29) als stagiair naar Suriname, z’n vriendin Saskia Spillebeen (23) studeerde toen nog. Intussen is zij afgestudeerd als psychologe en wilde graag met Jan-Pieter een sabbatjaar inlassen. De avontuurlijke verhalen van haar vriend overtuigden haar meteen, waardoor de beslissing om naar Suriname te trekken snel gemaakt was. Jan-Pieter leerde er tijdens z’n vorige verblijven Bob en z’n vader kennen. Zij zijn eigenaar van Atudendu, een vakantiepark op een eilandje. “Een stukje paradijs op aarde” volgens Jan-Pieter. Alleen werd het vakantiepark 10 jaar geleden grotendeels verwoest door overstromingen. De heropbouw is begonnen, maar toeristen blijven er weg. En dus willen Jan-Pieter en Saskia gaan helpen. “Het vakantiepark is gelegen in een prachtig stuk natuur, tussen het tropisch regenwoud. Als je op zoek bent naar een luxe resort, dan ben je eraan voor de moeite. Maar het is wel prachtig. Hutjes, hangmatten, boomhutten, een aanlegsteiger (want je kunt er enkel met de boot geraken) én er zijn zelfs drie Europese toiletten,” lacht Jan-Pieter. “Ik heb er al stagiaires mee naartoe genomen en ook Belgische zakenlui. En die konden er helemaal ontstressen. Je hoort er dieren die je nergens ander vindt, ze maken geluiden waar je nog nooit van gehoord hebt. Echt fantastisch!” (lees verder na de foto's)

Eigen reisbureau

Jan-Pieter en Saskia hebben twee doelen: het vakantiepark nieuw leven inblazen en dat ook bekend maken bij toeristen. Om het park te doen herleven, willen ze er een ecologisch park van maken. “De zon schijnt hier altijd, dus met zonne-energie kun je hier heel veel doen: de douche laten werken, lampen, toiletten, … .” Tot nu toe kwamen er enkel mensen door mond-aan-mond-reclame. Maar daar wil het koppel verandering in brengen. “We willen het stukje natuur via sociale en andere media meer bekend maken. Jan-Pieter heeft een drone gekocht waar we filmpjes mee gaan maken. Die kunnen we dan hopelijk gebruiken om promotie mee te maken.” De ultieme droom voor Saskia is een klein reisbureau uit de grond stampen met hun twee: “Als ik echt mag dromen, dan hoop ik dat ik over tien jaar pendel tussen België en Suriname. Mensen naar daar krijgen en hen daar ook wegwijs maken. Niet alleen op het eiland maar ook andere tochten organiseren in Suriname.” (lees verder na de foto)

Met Jan-Pieter ziet Saskia het helemaal zitten om die droom waar te maken. “We vullen mekaar goed aan. Ik zorg voor de organisatorische kant en Jan-Pieter zorgt voor de rest,” lacht Saskia, “ik zou het alleen met hem willen doen, alleen hem vertrouw ik voor procent 100 procent. Het is een echt avontuur en ik weet dat hij dat in goeie banen zal leiden voor ons.”

Jan-Pieter en Saskia vertrekken nu voor een maand. Daarna hopen ze hun visum in orde te krijgen om langere tijd naar daar te gaan. Maar wat neem je zoal mee als je naar Suriname trekt? “Het is heel simpel: Saskia zorgt voor de kleren en ‘leuke’ dingen en ik zorg voor het praktische,” legt Jan-Pieter uit. Daarop haalt hij alles uit z’n rugzak wat al klaar zit: een muskietennet, een boormachine, een kleine vishengel, stevig touw, een machete, een mes, lampen op zonne-energie, zonnepaneeltjes, … “Het lijkt misschien raar dat ik dat allemaal meeneem, maar het is echt nodig. Voor die praktische zaken heb ik graag degelijk materiaal. En in Suriname –ik wil niet oneerbiedig klinken- vind je eigenlijk alleen maar Chinese rommel. Als we daar een serieus ecologisch park willen opzetten, dan moet het ook goed zijn.”

Lelijk ding

Rest me dan nog de vraag of er iets is wat ze absoluut mee willen, en altijd mee nemen op reis. Saskia is kort en bondig: “Ik zou niet zonder Jan-Pieter gaan, zo’n avontuur zonder hem zou ik nooit aangaan.”. En dan volgt een liefdevolle blik naar haar vriend. Die lacht eens en vervolgt met zijn onmisbaar voorwerp: “Kijk, da’s een paarse doek die ik ooit van een vriendin kreeg. Ik heb die al voor zoveel gebruikt, om me tegen de regen te beschermen, fruit mee te dragen, tegen de muggen. Bovendien zien ze dan meteen dat ik geen toerist ben en een beetje van Suriname. Het is misschien een lelijk ding, maar wel onmisbaar,” besluit Jan-Pieter. Waarop het koppel samen poseert met de paarse doek.  (lees verder na de foto) 

Saskia en Jan-Pieter hebben een crowdfunding opgezet om geld in te zamelen voor hun ecoproject. Met het geld hopen ze alle werken te kunnen uitvoeren om het vakantiepark in ere te herstellen en toeristen te laten kennis maken met hun stukje paradijs op aarde.

Meer info over de crowdfunding:  https://gogetfunding.com/atudendu-adventures-a-sustainable-getaway/  of hun facebookpagina: https://www.facebook.com/atudenduadventures/

Hieronder kun je het hele interview met Jan-Pieter en Saskia beluisteren

 

Interview met Jan-Pieter en Saskia over hun Surinaamse avontuur
Jan-Pieter Slabbaert en Saskia Spillebeen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!