Zingem herdenkt wielrenner die overleed na val op paardenmest

donderdag 10 oktober 2019 - 11:14
An Van Bost
schilderij triphon en piet declercq
Foto: Piet Declercq
Zondag 13 oktober organiseert Zingemnaar Piet Declercq een herdenkingsfietstocht voor wielrenner Triphon Verstraeten. De wielrenner kwam om het leven tijdens een koers in Asper, nadat hij uitgleed over paardenmest.

Triphon Verstraeten was een Zingemse wielrenner die 73 jaar geleden overleed. De man is tragisch aan zijn einde gekomen na een valpartij, veroorzaakt door paardenmest. Zingemnaar Piet Declercq organiseert nu een 50 kilometer lange fietstocht ter ere van de wielrenner.

Veel paardenmest

Piet Declercq ontdekte het verhaal bij kapper Roger Decabooter. Roger is de neef van Arthur Decabooter, die de Ronde van Vlaanderen in 1960 won. Er hangt een oude foto van Triphon Verstraeten in het kapsalon en Piet was benieuwd wie dat was. Piet ging op onderzoek, ontdekte dat de man in 1920 werd geboren in Zingem, en beroepsrenner was van 1944 tot 1946.

"Triphon was in september 1946 gaan koersen in Velzeke. Door het fietsen op de kasseien in de straten, deed zijn poep pijn. Hij ging naar huis om te rusten, maar moest niet lang daarna naar een koers in Asper. Omdat hij nog steeds pijn had toen hij daar aankwam, vroeg hij aan de burgemeester of hij wel moest rijden. De burgemeester vond van wel, omdat er veel supporters uit Zingem waren."

"Die zondag werd er toevallig ook de Sint-Martinusommegang gevierd in Asper. Dat gebeurde met paarden, dus er lag veel paardenmest in de straten. Triphon kwam tijdens de koers de hoek omgereden en gleed uit over paardenmest. De man is vier dagen later overleden."

Herdenking

Het is het waard om Triphon Verstraeten te eren, vindt Piet Declercq. "De man stond bekend als een renner met een ijzeren wilskracht, iemand die leefde voor zijn sport. Het jaar waarin hij stierf, 1946, was zijn beste jaar, de man was in de fleur van zijn leven. Hij eindigde in 36 koersen bij de eerste zes, en werd zelfs derde in de wedstrijd Luik-Bastenaken-Luik."

De herdenkingstocht vindt plaats op zondag 13 oktober. Deelnemers kunnen vrij starten tussen 08.00 en 10.00 uur aan café 't Sportpaleis, voor een tocht van 50 kilometer. De opbrengst gaat naar de benefiet MUCO Keulen-Zingem dat geld inzamelt voor mucopatiënten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!