
de inspecteur
Pintje tappen? Eerst glas spoelen. Ja & Neen.
vr 25 apr. - 2:50

Een luisteraar heeft onlangs naar de Inspecteur gemaild met precies de vraag: hoe schenk je perfecte pintje uit?
Ze zeggen dat je een glas eerst moet afspoelen met water om een mooie schuimkraag te krijgen.
Ja, dat klopt!
Maar wel alleen maar bij bier van het vat. Voor bier uit een flesje is het eigenlijk net omgekeerd: daar droog je beter je glas af voor je ’t uitschenkt.
En wat ook belangrijk is voor een mooie schuimkraag: je glazen niet wassen in de vaatwasmachine. Want al die chemische reinigingsmiddelen zorgen ervoor dat het schuim niet dik kan worden in je glas.
Als je ’t echt perfect wil, dan kan je afwassen met soda of een speciaal bierspoelmiddel, en een vleugje citroen in het afwaswater – dat helpt tegen vet.
En ook de temperatuur van het bier is belangrijk: ideaal is zo’n 4 à 5 graden voor pils en 7 à 8 graden voor een speciaalbier. Dus met een flesje dat recht uit de diepvries komt zal je geen mooie schuimkraag hebben. Of je zou het al vanop een halve meter hoogte moeten uitgieten...
Maar we onthouden: bier van het vat: eerst het glas afspoelen – bier uit een flesje: het glas vooraf afdrogen.