De eetgewoontes van Chopin en Georges Sand

vrijdag 14 juli 2017 - 09:45
Op 26 augustus kan je in de Schorre in Boom naar Lekker Klassiek, een gloednieuw festival waar klassieke muziek gecombineerd wordt met lekker eten.

Sander De Keere van Klara komt in Plage Préférée vertellen over klassieke componisten en hun eetgewoontes. Vandaag kijken we in de borden van Chopin en Georges Sand.

Minutenwals

Frédéric Chopin is een Pools pianist en componist. Je kent hem van zijn Minutenwals:

 

Vaderland

Chopin werd in zijn thuisland gezien als ‘De Poolse Mozart' en mocht zelfs voor de Russische Tsaar Alexander I spelen wanneer die in 1826 Warschau bezoekt. Na zijn studies in 1830 trekt Chopin naar Wenen.

Door de politieke strubbelingen in Polen kan Chopin niet terugkeren naar zijn vaderland. Er waren wel andere manieren om zich met Polen te verbinden: muziek en eten. Zo at Chopin heel vaak Zrazy: opgerolde schelletjes vlees met daarin groenten en ei

Chopin verbleef 8 maanden in Wenen, en ging af en toe eten bij Johann Malfatti, de persoonlijke dokter van de Oostenrijkse keizer. Malfatti ging speciaal voor Chopin op zoek naar Poolse gerechten.

Chopin ontmoet George Sand

Maar Wenen was Chopin niet gunstig gezind: de stad had geen Poolse sympathieën, dus trok Chopin naar Parijs. Daar leert hij George Sand kennen, een feministe en schrijfster

In haar verblijf in Nohant gaf George Sand tal van feestmaaltijden. Ook verzamelde ze recepten van haar Franse en buitenlandse vrienden. In haar landhuis werden zowel traditionele als exotische schotels bereid, en George Sand hielp altijd een handje mee.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!