Goed tegen een verkoudheid: de Caipirinha

donderdag 9 augustus 2018 - 11:22
Onze cocktailvrouw Sofie Ketels maakt deze keer een overheerlijke Caipirinha cocktail.

Hoe is de Caipirinha ontstaan?  

De Caipirinha cocktail is ontstaan als medicijn. Net na de Eerste Wereldoorlog, rond 1918 en 1919 werd de wereld geteisterd door de Spaanse griep. Een enorme wereldwijde epidemie die tot wel 100 miljoen levens heeft geëist. Ook in Portugal vielen vele slachtoffers. 

De mensen aan de Portugese kust maakten een mengsel op basis van limoen, look en honing voor patiënten met de Spaanse griep. Natuurlijk kon je van dit mengsel niet genezen van de Spaanse griep. Maar het kon de symptomen wel wat verlichten bij de patiënten. 

Vandaag nog zijn er streken in het zuiden waar men deze drank geeft aan mensen die last hebben van een verkoudheid. Dus, als je verkouden bent, heb je een perfect excuus om jezelf zo'n drankje te maken! 
 
Later is dit recept dan geëvolueerd tot de Caipirinha zoals we die nu kennen. De look verdween, net als de honing. En uiteindelijk werd het een frisse cocktail met limoen, cachaça, ijs en suiker. 

Hoe maak je die Caipirinha klaar? 

INGREDIENTEN 

  • 5cl. Cachaça rum (Brazilië) 
  • 3/4 limoen 
  • 3 koffielepels rietsuiker 
  • Ijsblokjes klein geslaan of crushed ijs 
  • In een stevig whiskey glas' niet te klein 

RECEPT 

  • limoen in blokjes met rietsuiker fijn 'muddelen' (met een cocktailstamper) Doe voorzichtig! 
  • Daarna alles goed doorroeren/mengen 
  • Voeg de cachaça eraan toe en de blokjes ijs 
  • Roeren en alles met elkaar laten 'fusioneren' is hier de boodschap. 
  • Voeg nog wat ijs toe en bouw zo je cocktail. 
  • Werk af met een schijfje limoen. 
  • Gebruik enkel een rietje indien je crushed ijs gebruikte. 

 
Ultieme tip van Sofie

  • Leg je cachaça in de diepvriezer 
  • Kleine koude blokjes ijs zijn hier beter dan crushed ijs

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!