In zee met... Helmut Lotti

maandag 31 juli 2017 - 09:00
Ook deze zomer gaat Kim Debrie samen met een bekende Vlaming wandelen op het strand, hét moment om stil te staan bij het leven en plannen te maken voor de toekomst.

“De scheiding van mijn ouders heeft een litteken nagelaten”

Helmut Lotti groeide op in Sint-Amandsberg, vlakbij Gent als oudste van drie zonen. Zijn ouders scheidden toen hij zes was. “Ik heb nog altijd schrik om alleen te zijn. Pas sinds kort is dat voor het eerst in mijn leven aan het beteren.” 

Zijn moeder werkte noodgedwongen hard. Ze verkocht ijs en soep in de straten van Gent. Zijn vader zag Helmut nauwelijks. “Ik heb mijn vader echt gemist. Bij alles wat ik in mijn latere leven deed, vroeg ik me af ‘En wat zou mijn vader hiervan vinden?’”

“Ik ben op relationeel vlak te snel content geweest” 

Helmut Lotti heeft drie huwelijken achter de rug. En evenveel scheidingen. Op de vraag hoe dat komt, antwoordt hij eerlijk: “Ik heb de neiging gehad om datgene wat mijn ouders hadden te bewerkstelligen en dat tot een goed einde te brengen. Namelijk drie kinderen krijgen in een gelukkig huwelijk.” 

Helmut was naar eigen zeggen te snel tevreden in zijn relaties. “Ik deed mijn best om het te doen werken. Maar als er dingen fundamenteel fout zitten, lukt dat niet.” De eerste scheiding ziet Helmut als zijn grootste mislukking. “Ik moest mijn kind datgene aandoen wat ik zelf zo vreselijk vond.”
 

“Zonder relatie door het leven gaan, vind ik moeilijk” 

Helmut Lotti mag dan wel drie huwelijken achter de rug hebben, hij vindt het nog altijd leuker met twee dan alleen. Ondertussen heeft hij wel geleerd dat alleen zijn ook mooi kan zijn. “Als je alleen bent, doe je meer je eigen goesting.” 

Helmut gelooft nog wel in de liefde maar dan wel op voorwaarde dat zijn partner bij hem past. “Ik heb ooit een relatie gehad met een vrouw die tien jaar jonger is. Ik leefde constant in angst dat ze zou weglopen. Zo’n relatie kan ik niet aan. Ik moet dus op zoek naar een serieuze vrouw die vrolijk in het leven staat. En die best niet al te veel jonger is dan ikzelf.”

“Ik heb flarden van de jeugd van mijn dochter gemist en daar heb ik spijt van” 

Helmut Lotti heeft één dochter, Messalina. Hij praat bewust niet veel over haar. “Ze wil graag anoniem door het leven gaan en dat respecteer ik.” 

Helmut heeft zijn dochter tot zijn grote spijt amper zien opgroeien. “Er waren soms periodes dat ik haar vijf of zes dagen zag en dan was ze weer weg. Ik was daar een week niet goed van. Omdat ik voelde wat het zou kunnen zijn, een leven mét mijn kind. Dat zal ik eeuwig spijtig vinden.” 

Met de jaren heeft Helmut geleerd om pijn toe te laten. “Van mijn eerste huwelijk heb ik geen foto’s meer. Van mijn huwelijk met Jelle heb ik alles nog. Ik heb er vrede mee dat dingen kunnen fout lopen maar dat betekent niet dat ze niet waardevol zijn.”
 

“Ik heb vrede genomen met mezelf als artiest” 

Helmut Lotti bracht een paar jaar geleden een eigen plaat uit met zelfgeschreven, Nederlandstalige nummers. Dat werd hem niet in dank afgenomen. “Ik heb gedaan wat ik artistiek als juiste aanvoelde.” 

Tegelijkertijd beseft Helmut dat zijn fans het niet pikten. “Mijn imago is: de lieve nette jongen die strak in het pak mooie liedjes zingt. Ik heb daar vrede mee.” De Helmut Lotti van vroeger maakt dus zijn come back. Maar het zal zonder toupetje zijn. “Ik heb dat gedragen om het beeld van Helmut Lotti niet te beschadigen. Achteraf bekeken was dat een foute beslissing.” 

Helmut Lotti is anno 2017 een gelukkig mens. “Ik ben vaak tevreden en soms intens gelukkig. Euforisch geluk komt aangewaaid. Dat zit in de kleine dingen: de natuur, kunst, spelende kinderen, goeie gesprekken. Als je daarvan niet gelukkig kan worden, zal je het nooit zijn. Meer dan dat is er niet.” 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!