In zee met... Sven Nys

woensdag 19 juli 2017 - 09:01
Ook deze zomer gaat Kim Debrie samen met een bekende Vlaming wandelen op het strand, hét moment om stil te staan bij het leven en plannen te maken voor de toekomst.

Sven Nys is hét toonbeeld van de absolute sportman. Zelfs nu zijn fiets al maanden aan de haak hangt, blijft hij zijn lichaam verzorgen en houdt hij zichzelf grote doelen voor ogen. De sportcarrière van Sven Nys kan je zonder meer geslaagd noemen. Maar hoe kijkt hij terug op de rest van zijn leven? En wat brengt de toekomst?

“Alles moest wijken voor mijn sport”

Sven Nys en de fiets: het was liefde op het eerste gezicht. Zijn juf Maria in het vierde leerjaar had dat ook gezien. “In de klas was ik verlegen maar als ik op de speelplaats mijn kunstjes mocht tonen, fleurde ik helemaal op. Juf Maria heeft me doen inzien dat je iets moet doen met je talent.”

En dus ging Sven 100% voor zijn carrière. Zijn ouders deden hetzelfde: “Zij hebben alles opzij gezet voor mijn sport. Nu ik zelf kinderen heb, besef ik hoe bijzonder dat is.” Sven werd met de jaren een echte sportman. “De eerste jaren van mijn carrière ging ik nog bicky burgers eten met mijn maten. Gezond eten werd stap voor stap een manier van leven. Het is nooit een opoffering geweest.”

"Ik sta nog vaak voor de spiegel"

Sportmannen zijn ijdel en Sven is daarin geen uitzondering. “Er is nog niet veel bijgekomen sinds ik gestopt ben en dat wil ik graag zo houden.”

Dikker worden is uit den boze maar ouder worden, daar heeft Sven geen moeite mee. “Ik vind het niet erg dat ik mijn haar kwijt ben en dat mijn lichamelijke capaciteiten op termijn zullen afnemen. Het hoort erbij.” Sven leek jarenlang een robot. Hij heeft dat beeld zelf bewust bijgesteld. “Door een boek te schrijven en een documentaire te laten maken, geef ik mensen inkijk in mijn leven. Dan zien ze met hun eigen ogen dat ik een mens bent die ook écht leeft.”

"Je moet egoïstisch zijn, anders win je niet"

Een paar jaar geleden beslisten Sven en zijn vrouw Isabelle om uit elkaar te gaan. “We zijn allebei heel ambitieus. We groeiden uit elkaar en zijn elk onze eigen weg gegaan.” Emotioneel was de scheiding een grote klap maar Sven moest zijn leven vooral praktisch reorganiseren. “De koers was op dat moment écht bijzaak. Ik wilde tijd maken voor mijn zoon en zorgen dat die op tijd op school was. Dat er eten op tafel stond en dat de rekeningen betaald werden. Als je jarenlang niets moet regelen, is dat een grote aanpassing.”

Zoon Thibau heeft al bij al weinig last van de scheiding: “Hij krijgt warmte langs beide kanten. Isabelle en ik wonen vlakbij elkaar en onze deur staat altijd voor hem open. Er zijn op dat vlak weinig regels.”


"Ik ben 40 jaar, ik hoef niet nog eens te trouwen"

Sven heeft opnieuw het geluk gevonden bij Anneke, de ex-vrouw van zijn neef. “Het is geen makkelijke situatie maar de liefde houd je niet tegen. We voelen ons heel goed bij elkaar.” Trouwen hoeft voor Sven niet maar romantiek is wel cruciaal. “Ik vind het belangrijk om te zeggen dat je elkaar graag ziet. Ik stuur dus lieve sms’en.”

Anneke heeft zelf ook een zoon en dat vindt Sven leuker dan gedacht. “Ik wilde bewust maar één kind. Door omstandigheden heb ik er nu toch twee en dat gaat me goed af.” Sven vindt vooral rust bij Anneke. “Ze kan oprecht plezier beleven aan de dingen die ze doet en dat bezorgt mij dan weer plezier. Maar ze kan evengoed genieten van een avond op de zetel.”

"Geluk is: vriendschap, warmte en liefde. En boterhammen met choco"

“Ik ben dankbaar voor alles wat ik bereikt heb in mijn leven. En ik zou iedere dag dat ik geleefd heb opnieuw op dezelfde manier invullen.”

Sven kijkt eigenlijk alleen maar vooruit. Hij heeft nog veel plannen. Hij wil bijvoorbeeld graag iets opstarten in Mallorca en een reis maken naar de West-kust van Amerika. Het belangrijkste project is zonder twijfel het Sven Nys Cycling Center. “Mijn droom is dat Michel Wuyts over tien jaar veldrijders interviewt die hun passie bij ons in het centrum hebben ontdekt. Dat zou mooi zijn.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!