Leestips voor op het strand: De Stille Elite

maandag 20 augustus 2018 - 08:11
De zomervakantie is hét moment om een goed boek vast te pakken. Of het nu een spannende thriller is, een klassieke liefdesgeschiedenis of een inspirerende biografie. Het is altijd zalig om je te verliezen in een goed verhaal.

Maar een goed boek vinden, is niet altijd makkelijk. Gelukkig is er de website “Lang Zullen We Lezen.” Daar kan je rondneuzen in de boekenkast van bekende boekenwurmen en je kan zelf ook een digitale boekenkast aanmaken. Tien bekende VRT-leesambassadeurs trekken de boekenkar.

Maar ook de Radio 2-luisteraar geeft met plezier tips! Heb je zelf ook een ultieme boekentip? Stuur 'm dan in via het formulier onderaan het artikel!

De boekentip van Mimi: ‘De Stille Elite’ van Donna Leon

‘De Stille Elite’ is één van de boeken in de crime reeks over de Italiaanse politiecommissaris Brunetti. Samen met zijn team buigt hij zich over de bizarre dood van een student. Al snel wordt het duidelijk dat het over de zoon van arts en voormalig parlementslid dokter Moro gaat. De dokter en zijn vrouw weigeren te geloven dat hun zoon zelfmoord heeft gepleegd. Toch staan ze niet te springen om mee te werken aan het onderzoek. En waarom worden er verontrustende feiten stil gehouden door de machtige elite van het land?

De schrijfstijl van Donna Leon wordt internationaal geprezen. Zoals altijd speelt het crime verhaal zich af tegen de achtergrond van het prachtige Venetië. De stad waar ze al sinds 1981 woont en waar ze al tijdens haar jeugd haar hart verloor.

Eerder verschenen ook al de titels ‘Dood van een maestro’, ‘Onrustig tij’, ‘Vriendendienst’, ‘Duister glas’, ‘Bedrieglijke zaken’ en ‘Kinderspel’.

Het boek is vlot geschreven. En tijdens het lezen leer je ook veel dingen over de politiek in Italië en Venetië.

Luisteraar Mimi

De boekentip van Luc: 'Bling Bling 3, toen was er nog maar één', Jan van der Cruysse

Bling Bling 3 is de opvolger van Bling Bling 1 en Bling Bling 2. En Luc heeft er lang naar uitgekeken! Hij houdt van misdaadromans en van de schrijfstijl van Jan van der Cruysse.

Bling Bling gaat over een onderzoek naar diamantroven. Dat zit al maanden in het slop. Wanneer in het Indiase Varanasi een ring opduikt die deel uitmaakte van de buit, krijgt de politie nieuwe puzzelstukjes in handen.

Het gangsterduo Mate-Boris en Elisabed halen alles uit de kast om de politie een stap voor te zijn en de daders te vinden. 

Ik hoop dat er nooit een verfilming van de reeks komt. Want een film zal nooit het niveau van de boeken evenaren!

Luisteraar Luc

De boekentip van Katrien: Melk, honing en kerozine van Jan De Deken

"Op zoek naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld.” Dat is de baseline van het boek. Wat maakt ons gelukkig of ongelukkig? Is geluk iets waar mensen overal ter wereld naar op zoek gaan? Of is die zoektocht toch vooral een Westerse karaktertrek?

Jan De Deken doet een poging om dat uit te zoeken. Hij reist naar elf uithoeken van de wereld, op zes verschillende continenten. Van de sloppenwijkbewoners in Oost-Congo, tot een West-Vlaamse zakenman in de Australische bush en alles daar tussenin. De auteur vraagt overal wat mensen gelukkig maakt. Naarmate de reis vordert, is hij er steeds minder van overtuigd dat geluk grote waarheden in zich draagt.

Ik vind het leerrijk want in dit boek ontdek ik veel levenswijsheden. Ik heb zelf al veel gereisd en met dit boek blijft de reis duren.

De boekentip van Frieda: Een reisverslag van een kat van Hiro Harikawa

De Japanse schrijfster Hiro Harikawa heeft met dit reisverslag een schattig en hartverwarmend boek geschreven.

De kat Nana is op reis met zijn baasje Satoru. Ze zitten samen in een zilverkleurig busje waarmee ze Japan doorkruisen. Onderweg stopt Satoru bij oude klasgenoten, die net als hij ook van dieren houden. Nana heeft geen idee waarom hij dat doet. Wanneer Nana de reden ontdekt, breekt zijn hart en zet hij alles op alles om het avontuur niet te laten eindigen.

Het boek is volgens critici een ode aan het leven en aan de kleine dingen die ons vaak de grootste vreugde schenken.

De boekentip van luisteraar Ann: Een vreemdeling in Cornwall van Liz Fenwick

Een vreemdeling in Cornwall

De bejaarde Jaunty leidt een teruggetrokken bestaan. Als ze te zwak wordt om voor zichzelf te zorgen, trekt haar kleindochter Gabriela bij haar in. Ze wonen in het afgelegen huis van Jaunty aan Frenchman’s Creek. De oude Jaunty was ooit een bekende kunstenares.

Op een stormachtige avond raakt iemand vlak bij hun huis met zijn boot in de problemen. Gabriela kan de vreemdeling redden en de twee vrouwen bieden hem onderdak. De man is op zoek naar de oorsprong van een schilderij. Gabriela en Jaunty kunnen hem verder helpen, maar daarbij komt er een opmerkelijk verhaal over liefde en misleiding aan het licht...

Het boek is mooi geschreven. Met sterke flashback fragmenten. Niet te romantisch of te klef. Ik vind het leuk.

Ann op het strand in Nieuwpoort

Stuur ons jouw boekentip!

Welk boek wil jij ons aanraden? En waarom? Laat het ons weten!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!