In zee met Jan Peumans: "Ik had mijn job niet kunnen doen zonder mijn vrouw"

maandag 8 juli 2019 - 10:30
Ook deze zomer wandelt Kim Debrie met een bekende Vlaming op het strand. Met Jan Peumans blikt ze terug op zijn politieke carrière en over de belangrijke rol van zijn vrouw daarin.

Samen met zijn vrouw Marie-Jeanne heeft hij vier kinderen: drie zonen en een dochter. Voor de opvoeding stond vooral Marie-Jeanne in. “Ja, ik was een afwezige vader. Dat is het grootste nadeel van de politiek. Ik denk dat er daarom zoveel echtscheidingen zijn onder politici. Ik ben in de politiek gestapt toen mijn zoon 9 was. Dat was niet simpel.”

“Ik heb politiek altijd gecombineerd met een job om mijn brood te kunnen verdienen. De afspraak was: Marie-Jeanne deed het huishouden en de opvoeding van de kinderen, ik zorgde voor de kost. Als je 4 kinderen hebt, kan je van de kinderbijslag alleen niet leven. Ik heb altijd een stuk van mijn job laten vallen om mijn mandaat te kunnen uitoefenen, met andere woorden: ik heb altijd een deel van mijn inkomen ingeleverd. Mensen zeggen altijd dat politiek zakkenvullerij is, dat politici graaiers zijn... Maar kijk, in 1982 was ik schepen en ik verdiende 30.000 Belgische frank in de maand.”

Ja, ik was een afwezige vader. Dat is het grootste nadeel van de politiek.

Marie-Jeanne was en is zijn rots in de branding. “Ik had dit niet kunnen doen zonder haar. We zijn elkaar altijd trouw gebleven, is dat niet mooi? We kennen elkaar 50 jaar, dus dat is de moeite. Op 20 juli zijn we 46 jaar getrouwd. Bijna goud. Maar de Koning en de Koningin uitnodigen, nee, daar komt niks van!”  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!