Verslavingsexpert over Ludo Van Campenhout: "Als politicus kom je overal alcohol tegen"

dinsdag 5 november 2019 - 10:26
Maaike Joris
Bierglas
Getty Images
Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) laat zich voor de derde keer behandelen voor zijn alcoholverslaving. "Als politicus is het extra moeilijk omdat je constant met alcohol geconfronteerd wordt. Zeker in een land waar de biercultuur werelderfgoed is", vertelde verslavingsexpert Guido Van Hal op Radio 2 Antwerpen.

"Stoppen met alcohol drinken is op zich niet moeilijk," zegt Guido Van Hal, professor medische sociologie aan de Universiteit Antwerpen. "Maar het volhouden is een andere zaak. Zeker als politicus in een stad als Antwerpen is dat moeilijk. Je wordt constant geconfronteerd met alcohol op recepties of lunches voor het werk. Ook bij traktaties dringen mensen je vaak alcohol op, want 'voor een watertje betaal ik niet'. Als je dan wat aanleg hebt voor een verslaving is het extra moeilijk om te weigeren," aldus de verslavingsexpert in 'Start je Dag'.

"Alcohol drinken zit natuurlijk ook in onze cultuur", gaat Van Hal verder. "Een paar jaar geleden is de Belgische biercultuur uitgeroepen tot immaterieel werelderfgoed door Unesco. Da's heel dubbel want we moeten die cultuur dus onderhouden om op die lijst te blijven."

'Dit kan andere verslaafden helpen'

Ludo Van Campenhout werd in 2012 en 2017 al eens opgenomen voor zijn alcoholverslaving en zit nu opnieuw in een ontwenningskliniek. Voor een publiek figuur is het volgens Van Hal moeilijk om een alcoholverslaving geheim te houden. "Dat is in zekere zin niet slecht. Van Campenhout zegt nu openlijk dat hij zich laat behandelen en op die manier geeft hij het voorbeeld. Het kan de drempel verlagen voor lotgenoten om zich ook te laten behandelen."

Helemaal van je verslaving verlost geraken, blijkt voor velen een eeuwige strijd, zegt Van Hal. "Bij de Anonieme Alcoholisten is het doel om 24 uur lang niet te drinken. En zo gaat het de volgende dag opnieuw, en daarna opnieuw en opnieuw", vertelt Van Hal. "Ze doen dat omdat het bijna onmogelijk is om te zeggen dat je nooit meer alcohol gaat drinken, dat lijkt onhaalbaar. Daarom moet je het in stapjes doen, en zelfs dan blijft het een levenslang gevecht."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!