Jonathan (12) zit in een rolstoel en fietst 136 kilometer: "Mijn ongeval is dag op dag 10 jaar geleden. Deze fietstocht is heel symbolisch"

zondag 22 december 2019 - 13:02
Er zijn er die echt álles uit de kast halen voor de Warmste Week. Join2Bike, een fietsclub voor validen én andersvaliden, fietst zondag van Leuven naar het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Da's een rit van 136 kilometer! Een rit die voor Johannes Balbaert (12) uit Blankenberge extra speciaal is, want exact 10 jaar geleden raakte hij gedeeltelijk verlamd door een zwaar verkeersongeval. Sabine Appelmans gaf hen het eerste duwtje in de rug.

Met een twintigtal deelnemers maken de fietsers van Join2Bike zich zondagochtend klaar om aan een helse tocht naar Kortrijk te beginnen. Een helse tocht, merkt Sabine op, want het regent en waait heel fel. Maar de fietsers bekijken het heel positief. "Een beetje regen houdt ons niet tegen", zegt voorzitter Luc Gielen uit Leuven. "Het wordt een leuke tocht die we sámen doen. Bij ons staat samen, validen en andersvaliden, fietsen hoog in het vaandel."

Zwaar ongeval met vluchtmisdrijf

Johannes fietst ook mee tot in Kortrijk. Een hele opgave want hij heeft dwarslaesie: zijn armen en handen kan hij nog gebruiken, maar zijn romp is helemaal verlamd. Die verlamming kreeg hij na een zwaar verkeersongeluk met vluchtmisdrijf, toen hij met zijn ouders in de wagen zat. "De fietstocht is voor mijn ouders en ik heel symbolisch, want het ongeluk gebeurde dag op dag 10 jaar geleden. Door naar Kortrijk te fietsen wil ik de wereld tonen dat iedereen dit kan, ook na een ongeluk", vertelt Johannes. Luc knikt goedkeurend. "Onze boodschap is: welke beperking je ook hebt, kom naar buiten! Ondanks tegenslagen kunnen zo'n fietstochten heel boeiend zijn."

Kleine Ultraman

Hoewel een tocht 163 kilometer al een hele prestatie is begint daar nog maar voor Johannes. "Ik fiets mee als voorbereiding op de Ultraman Challenge in Israël, in maart", zegt Johannes.  "Dat is een triatlon waar ik samen met mijn trainer Nico De Neef 420 kilometer ga fietsen, 84 kilometer lopen en 10 kilometer zwemmen. Dus dat is écht afzien", lacht Johannes. (lees verder onder de foto)

Speciale fiets

Dat alles gaan Johannes en Nico doen op een heel speciale fiets. "Het lijkt een beetje op een gewone fiets en handbike door mekaar", laat Sabine vallen. "Die hebben we met Join2Bike voor Johannes laten maken", laat Luc nog weten. "De fiets is gemaakt op basis van een gewone tandem. Vooraan hebben ze er dan een handbike van gemaakt, voor Johannes. Zo kan je gemakkelijk samen fietsen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!