Video: Herman Verbruggen vergezelt de vrijwilligers van Zicht op Cultuur tijdens de Warmathon

vrijdag 20 december 2019 - 15:45
Tijdens De Warmste Week kan je ook deelnemen aan de Warmathon, je loopt daarbij enkele rondjes voor een goed doel dat je zelf kiest. Radio 2-reporter Herman Verbruggen wandelt een stukje mee met Claire, zij zet zich vrijwillig in voor de organisatie Zicht op Cultuur.

Sportbuddy

“Zicht op Cultuur is een platform voor blinden en slechtziende mensen. Wij zetten ons in zodat mensen met een visuele handicap zo autonoom mogelijk aan vrijetijdsbesteding kunnen doen. We lopen hier momenteel op de Warmathon, omdat ook mensen met een visuele beperking graag eens gaan sporten. Dat is niet alleen lopen maar ook zwemmen, skiën of zeilen. Wij hebben via De Warmste Week vrijwilligers gezocht om mensen met een visuele beperking te begeleiden. Zij lopen samen in duo: met een touwtje of riempje tussen. Het is vooral belangrijk om te praten met elkaar en aanwijzingen te geven.”

Vriendschap

Herman is onder de indruk, hij stond er niet bij stil dat mensen die niet kunnen zien de behoefte zouden hebben om te lopen. “Mensen met een visuele handicap zijn mensen zoals jij en ik, de meeste hebben ooit kunnen zien. Zij zijn ooit gaan sporten en willen dat ook graag blijven doen. Alleen hebben ze daar begeleiding voor nodig”, vertelt Claire.

"Wat voor kwaliteiten moet je eigenlijk hebben als buddy?", vraagt Herman zich af. “Vooral de juiste ingesteldheid, op zich is het begeleiden niet zo moeilijk. Je moet elkaar ook vertrouwen. Er zijn veel mensen die een sportbuddy zoeken vanuit het sociale aspect. Ik denk dat je vooral veel dankbaarheid terugkrijgt en ook een mooie potentiële vriendschap.”
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!