Gent wil dat buurgemeenten opvang voor daklozen regelen of betalen

vrijdag 8 november 2019 - 07:47
Anke Van Meer
daklozen
Foto: Getty
De stad Gent wil dat meer gemeenten in de buurt zelf nachtopvang voor daklozen organiseren, of betalen voor de bedden in Gent. Er zijn in Oost-Vlaanderen twee steden die permanente nachtopvang voorzien (Aalst, Gent) en veel daklozen trekken daar naartoe nu de winter voor de deur staat. “Zo raken we overvol. Iedereen moet hun verantwoordelijkheid opnemen”, zegt schepen Rudy Coddens (SP.A).

“We merken dat mensen die naar de nachtopvang komen in onze stad vaak van buiten Gent komen”, zegt schepen Rudy Coddens (SP.A). De stad organiseert het hele jaar door nachtopvang. In totaal zijn er 65 bedden beschikbaar en in de winter komen daar nog eens 40 bedden bij. “Meer dan 50% van de nieuwe mensen hebben geen binding met onze stad en komen naar hier omdat de plaats waar zij vandaan komen geen opvang biedt.” Naast Gent biedt enkel Aalst permanente nachtopvang aan in Oost-Vlaanderen. Daarnaast zijn er in de Vlaamse Ardennen wel enkele gemeenten die samenwerken om noodopvang te voorzien tijdens de winter. Coddens wil nu ook dat Gentse buurgemeenten dat gaan doen, of mee betalen voor bedden in de stad. 

Financiële steun

“Wij betalen voor onze opvang als lokale overheid 1,6 miljoen euro”, gaat Rudy Coddens verder. “Van de federale overheid krijgen wij amper 50.000 euro. Dat is een dure zaak. We gaan mensen niet in de kou laten staan, maar we willen wel dat meer steden en gemeenten hun verantwoordelijkheid opnemen en zelf opvang regelen of mee betalen voor de kosten.”

“Eigenlijk zou Vlaanderen of de Federale overheid ons daarin moeten steunen”, zegt Coddens nog. “De steden en gemeenten die hun verantwoordelijkheid opnemen zouden extra financiële middelen moeten krijgen.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!