Minder vraag naar bedden in Gentse winteropvang voor daklozen

dinsdag 7 januari 2020 - 11:14
Amelie Outters
Foto: Pixabay
De Gentse nachtopvang voor daklozen heeft deze winter meer onbeslapen bedden dan andere jaren. Dat bevestigt het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Maar hoe dat komt, weten ze niet.

"Deze winter is er in Gent en omstreken minder vraag naar onze nachtopvang voor daklozen. Hoe dat komt? Daar kunnen we niet de vinger op leggen", zegt Alain Slock van het CAW. "Het is niet zo dat de daklozen gewoon op straat slapen, want dat zou de straathoekwerkers zijn opgevallen. Aan de zachtere temperaturen ligt het dus ook zeker niet. Sommige mensen durven dat denken, maar twee graden meer of minder: het is te koud om buiten te slapen. Dat voel je zelf ook wel als je even buiten staat nu."

Twee graden meer of minder: het is te koud om buiten te slapen.

Alain Slock van het Centrum Algemeen Welzijnswerk

Slock vermoedt dat de daklozen deze winter meer gebruik maken van alternatieve oplossingen. "Dan denk ik bijvoorbeeld aan logeren bij vrienden. Dat is aantrekkelijker voor hen, natuurlijk. Hoe hard wij ook ons best doen om de drempel laag te houden in onze centra, het blijft een moeilijke stap."

Nachtopvang is duur

Het in ieder geval wel een goede zaak dat er in Gent en omstreken minder vraag is naar de nachtopvang, vindt Slock. "Nachtopvang is een goede, humanitaire oplossing. Maar het is wel heel duur, het kost de stad jaarlijks 1,3 miljoen euro. We kunnen dat geld beter investeren in algemene verbetering van huisvesting en woonbeleid."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!