SummerFest Aalter vanaf nu nog maar één dag: “We worden te oud en de concurrentie is zwaar”

dinsdag 14 januari 2020 - 08:31
Anke Van Meer
SummerFest
Foto: SummerFest
Het jaarlijkse festival SummerFest in Aalter zal in 2020 uit één dag bestaan in de plaats van drie dagen zoals de voorgaande jaren. “De concurrentie is zwaar. Het is steeds moeilijker om nog unieke en betaalbare artiesten te boeken”, klinkt het bij de organisatie. “Daarbij komt ook dat de medewerkers allemaal ouder dan 60 jaar zijn.”

SummerFest, de opvolger van de Oogstfeesten in Aalter, bestaat al 36 jaar. “Al die tijd werken we met dezelfde bestuursleden”, vertelt organisator Geert Wyckstandt in Start Je Dag Oost-Vlaanderen. “En die zijn nu dus ook 36 jaar ouder. Daarom hebben we besloten om SummerFest dit jaar te herleiden tot één dag in de plaats van drie.”

Ouder geworden

“De bestuursleden zijn allemaal tussen de zestig en zeventig jaar oud”, gaat Geert Wyckstandt verder. “En die zetten nu een stapje opzij. Daarnaast zijn er ook een aantal vaste medewerkers die al tachtig jaar zijn en er ook mee stoppen. Opvolging zoeken kan misschien wel, maar daar komt ook veel bij kijken.”

Zware concurrentie

Het festivalaanbod in de zomer is gigantisch”, zegt Geert Wyckstandt nog. “Je moet al een uitzonderlijke affiche hebben om genoeg publiek te lokken. De budgetten worden ook enorm groot. Daarnaast wordt het ook steeds moeilijker om een programma samen te stellen dat uniek is. Er is veel concurrentie van de omliggende steden en gemeenten. Je moet bij het vastleggen van artiesten al uitkijken dat ze in de periode ervoor en erna niet in de buurt spelen.”

Golden Earring

Twee jaar geleden pakte SummerFest nog uit met een grote naam: Golden Earring. “Dat was de grootste naam die we ooit konden boeken, maar het bleek een verkeerde keuze. Mensen komen niet naar hier om naar rockmuziek te luisteren. De opkomst was toen veel te klein. Vorig jaar hebben we ons weer gefocust op Vlaamse groepen en dat werkte.”

Tractorpulling

SummerFest zal nu doorgaan op zondag 2 augustus. “Zondag is altijd al onze belangrijkste dag geweest”, sluit Geert Wyckstandt af. “Dan kunnen we zeker rekenen op zo’n 3.000 mensen zonder dat we al te zotte kosten maken. We spelen zo op veilig, maar het is wel beter.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!