4 misverstanden over archeologie: “Het is minder luguber dan gedacht”

donderdag 19 mei 2022 - 12:00
In het weekend van 20, 21 en 22 mei is het weer tijd voor de Archeologiedagen, het ideale moment om onze nieuwsgierigheid naar ons verleden de vrije loop te laten. Want geef toe: archeologie spreekt tot de verbeelding. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit, ...?

Tijdens de Archeologiedagen kom je meer te weten over de vele gezichten van archeologie tijdens leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten. Wil je weten wat er allemaal op het programma staat?

Surf dan snel naar deze website!

Skelet 602

In aanloop naar dit archeologisch festijn, is collega Margaux Bogaert enkele dagen op stap gegaan met archeologe Camille Krug. Samen graven ze skelet nummer 602 op aan de St-Maartenskerk van Ieper. Want daar werd een middeleeuwse begraafplaats ontdekt. Margaux: “Ik was er een beetje zenuwachtig voor maar het is minder luguber dan verwacht. Wel lastig voor de knieën, ook al steunen ze op een tuinkussentje.”

Luister hier naar haar avonturen!

 

4 misverstanden over archeologie

1. Archeologie = schatten zoeken

Neen! Archeologie is zoeken naar sporen en spullen van mensen uit het verleden om te ontdekken over hoe we vroeger geleefd hebben.

2. Archeologen zoeken vooral dino's

Fout, want toen de dino's leefden, waren er nog geen mensen. En archeologie zoekt naar hoe de mens vroeger leefde.

3. Archeologie is vuil werk

Soms wel, maar niet altijd. Ook op amper 10 centimeter diepte kan je interessante zaken vinden.

4. Een archeoloog moet gigantische oppervlaktes afborstelen met zo'n klein kwastje

Neen, al zijn dat de typische beelden die we vaak te zien krijgen, maar het meest gebruikte instrument van de hedendaagse archeoloog is... een kraan. Geen borsteltje of truweel.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!