4 op 10 Vlamingen geïrriteerd door rijstijl van partner: "Ik ben uitgestapt en liet hem achter in de auto"

vrijdag 13 mei 2022 - 14:38
42 procent van de Vlamingen stoort zich aan het rijgedrag van hun partner. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenwebsite Deals.be dat bij 1.011 Vlamingen met een vaste relatie werd uitgevoerd. Ook de Radio 2-luisteraars ergeren zich wel eens aan het rijgedrag van hun partner.

Samen in de auto zitten met je wederhelft achter het stuur, blijkt vooral bij vrouwen het lastigst. 46 procent van de vrouwen ergert zich aan het rijgedrag van hun partner. Mannen hebben daar minder last van. 37 procent onder hen zou zich lastig maken als passagier.

Bij een op de drie ondervraagden blijft het niet bij een ergernis, maar leidt het ook effectief tot ruzieBij maar liefst tien procent van de Vlamingen loopt de frustratie zo hoog op dat ze liever niet meer in de auto stappen als hun partner rijdt.

Onze ruzie is meestal in de auto. Mijn echtgenoot is een verschrikkelijke gefrustreerde chauffeur. Heel ongeduldig. O wee als ik iets durf zeggen. Dan is het hek helemaal van de dam.

Carine Segers uit Rotselaar

Rijadvies van je partner krijgen

We ergeren ons niet alleen wanneer we bijrijder zijn. Ook wanneer we zelf achter het stuur zitten en je partner naast je zit, kan het frustrerend zijn. 

Het goedbedoelde advies of de commentaar van je partner kan voor extra ergernissen zorgen. Zo is vier op de tien niet gebaat met het advies dat hun partner geeft.

Mijn ex-partner had altijd commentaar op mijn rijstijl. Ik was een slechte chauffeur, hij was de beste omdat hij met een vrachtwagen rijdt. Ik ben ooit uitgestapt en te voet verder gewandeld terwijl ik hem achterliet in de auto aan de rode lichten. Nadien heeft hij nooit nog commentaar gegeven.

Inge Vancoillie uit Kuurne

Mannen sneller bereid om veiliger te rijden

Hoewel we ons dus vaak frustreren aan het rijgedrag van onze partner, blijkt wel dat we onze rijstijl aanpassen wanneer je partner naast je zit.

Vooral mannen geven aan dat ze voorzichtiger rijden wanneer hun vriend of vriendin naast hen zit. 42 procent van de mannen rijdt trager, bij de vrouwen past maar 28 procent haar rijstijl aan.

Ik erger me aan mijn vrouw die steeds commentaar geeft, zeker omdat ze zelf geen rijbewijs heeft. Steeds moeten horen van: je mag maar 120 en je doet 125, hoewel de cruise ingesteld is op 121. Ik krijg het echter niet uitgelegd dat de meter hogere snelheid toont.

Tony Bouttelgie uit Harelbeke

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!