
Je kan er bijna niet naast kijken: verschillende vuilnisbakken in Antwerpen vol met koffiekoeken en brood, weggesmeten door Panos. Maar in Gent is het andere koek. Als je daar een bakkerij van Van Hecke binnenwandelt, springen de affiches "koop eens een brood van gisteren" meteen in het oog. "We zijn hier al een maand of twee mee bezig bezig", vertelt Jeroen Van Hecke, algemeen directeur van Bakkerij Van Hecke. "De afgelopen zes maand hebben we maar liefst vier keer onze prijzen moeten aanpassen." Door ook brood van gisteren aan te bieden, denkt de bakker niet alleen aan de portefeuille van de klant maar ook aan de strijd tegen voedselverspilling.

Het is een beetje tegen onze natuur in, want als warme bakker wil je je profileren met verse producten
Tegen onze natuur in
"Als warme bakker wil je je wel profileren met verse producten, we snijden dus een beetje in ons eigen vel", legt Jeroen uit. Maar brood kan je nu eenmaal makkelijk vers houden. Zo zorgt de bakker ervoor dat het brood niet te veel blootgesteld wordt aan de lucht én dat het nog niet gesneden in de toog ligt.
Al drieduizend broden van de afvalberg gered
Het duurzame initiatief tegen voedselverspilling slaat ook aan bij hun klanten. "We hadden nog nooit zoiets gedaan, dus we wisten niet wat te verwachten. Nu blijkt dat de klanten het initiatief waarderen." Van Hecke heeft 19 bakkerijen verspreid over regio Gent: "Elke dag gaan enkele tientallen van die broden per winkel over de toonbank. We hebben zo al drieduizend broden van de afvalberg gered!"