Bye smartphone! 5 tips om meer buiten te spelen

donderdag 19 mei 2022 - 15:32
Ewa bro, ben jij acht jaar? Uit onderzoek blijkt dat jij en je vrienden gemiddeld op deze leeftijd een eerste smartphone krijgen. Lees jij dit artikel momenteel op jouw eigen smartphone? Blijf dan nog even bij ons en vergeet TikTok, Snapchat of Instagram. Want tijdens jouw vrije tijd kan je je ook op een andere manier bezighouden. Radio 2 Spits lijst voor jou enkele tips op, want buiten spelen is ook 'lit'.

1. Vergeet Netflix & Chill en kies voor Knutsel & Chill

Bridgerton, Outerbanks, Elite en Riverdale mogen dan nog zo spannend zijn. Dat bingewatchen wordt na verloop van tijd toch wel wat saai. Schijnt de zon? Installeer je buiten op het terras en ga creatief aan de slag. Neem een lekker drankje erbij en speel je favoriete afspeellijst af.

Wij helpen jou om wat inspiratie op te doen. Pimp je bureau met #selfmade opbergers of creëer je eigen deodorant. Je kan ook aan de slag met je groene vingers door kleur in je kamer te brengen met zwevende planten. Of tover die saaie, bruine bloempotten om in een prachtig decoratiestuk met nagellak. En voor je het weet, ben je je smartphone al lang vergeten.

2. Ga met je besties op zoek naar het beste ijssalon van jouw stad

Heb je niet al altijd eens het ijs van alle ijswinkels in jouw streek willen proeven? En dat hoeft op zich niet het beste ijssalon te zijn. Je kan ook op zoek gaan naar degene die de beste wafels of pannenkoeken verkoopt in jouw stad, gemeente of dorp. Sleur je vrienden mee en breng een bezoekje aan alle ijssalons, pannenkoeken- of wafelkramen en beslis wie de beste in zijn vak is. Je kan een award maken om die dan uit te reiken aan de beste. Wie weet scoor je wel een gratis ijsje, wafel of pannenkoek.

3. Toffe spelen waarmee je kan flexen 

Niets gaat toch boven een lekker potje voetballen met je besties. Maar er zijn ook andere litte (bal)spelen die het proberen waard zijn:

Fopbal

Fopbal kan je met grote en kleine groepen spelen. Je staat in een kring en kiest iemand uit die in het midden mag staan, die persoon is de fopper. De spelers in de kring doen hun handen op de rug en houden hun ogen op de fopper. Hij/zij gooit de bal naar een speler en die moet proberen om zo snel mogelijk de bal te vangen. Vang je hem niet, dan val je af. De fopper kan ook doen alsof hij de bal naar iemand gaat gooien, maar maakt enkel een schijnbeweging. De speler die hij dan fopt, mag zijn/haar handen niet van de rug halen. Doe je dat wel, dan val je ook af. Zo speel je verder tot de winna(a)r(es) overblijft.
 

Fopbal extreme

Spreek een handeling af die de spelers moeten doen voordat ze de bal vangen. Dat kan bijvoorbeeld een dansmove, een sprongetje of een gekke bek zijn.

Spijkerpoepen

Elke speler krijgt een touwtje om zijn middel waaraan een spijker hangt. Je staat allemaal op een rijtje met elk een lege fles achter zich. Het is dan de bedoeling dat de spijker in de fles terecht komt. Hoe doe je dat? Door te doen alsof je op de wc zit en de spijker te richten op de opening van de fles. De eerste die zijn spijker in de fles krijgt, wint! Je kan het spel tegen de tijd, in estafette vorm of in duo’s spelen om het wat spannender te maken.

Koekhappen

Het spel is heel simpel: alle deelnemers moeten zo snel mogelijk een koek helemaal opeten. Je hangt een draad op, waaraan allemaal koekjes bungelen. De spelers staan elk onder een koek en proberen die met de handen op de rug zo snel mogelijk op te eten. Dat hoeft niet per se een koek te zijn. Je kan ook een appel ophangen en er choco aan smeren. Degene die het eerst alle choco van de appel opgelikt heeft, wint!

4. Bouw je eigen boomhut om in te chillen 

Wie weet schuilt er wel een echte timmerman in jou, zoals David op de foto! Als jouw hut klaar is, kan je die op je eigen manier inkleden en gebruiken als je echte me-spot. Een boomhut bouwen gaat wel niet zonder stoot of slag. Deze zaken neem je het best mee in het achterhoofd:

Welke boom kies ik uit?

Laten we beginnen met de basis, iets wat redelijk essentieel is voor een boomhut. Kies voor boomsoorten zoals de beuk, spar, eik, ahorn en esdoorn. Die hebben een sterke stam en goed verankerde wortels. Check zeker of er geen parasieten in de boom te bespeuren zijn, want anders neem je best een andere. Kies ook een boom uit waarvan de stam 30cm diameter heeft.

Denk na over het ontwerp

Begin niet aan je boomhut zonder dat je weet voor welk ontwerp je gaat. Online zijn er talrijke designs te vinden, je kan natuurlijk ook zelf een ontwerp maken. Zorg er in ieder geval voor dat je de afmetingen nauwkeurig bepaalt. Maak op voorhand een klein kartonnen model van jouw boom, zodat je achteraf niet in de problemen geraakt. Hou ook zeker rekening met de boomgroei. Online kan je vinden of je uitgekozen boomsoort nog veel moet groeien.

De toegang van jouw boomhut

Denk na over de manier waarop je je eigen spectaculaire hut kan betreden. Je kan bijvoorbeeld een vaste ladder, touwladder of zelfs een trap gebruiken. Een trap is de veiligste optie, maar hiervoor heb je meer ruimte en materiaal nodig. Als je een touwladder gebruikt, dan zal je de nodige spieren nodig hebben om die te beklimmen. Bij een gewone, vaste ladder moet je zeker voor zorgen dat hij vast staat en niet te steil is.

 

5. TikTok is zo 2020, ga beter geocachen

Voor deze activiteit mag je uitzonderlijk je smartphone gebruiken. Die heeft een gps-app, dus dan kan je die even goed gebruiken. Maar wat is geocachen? Voor de dummies: geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar de digitale en echte wereld samenvloeien. Aan de hand van GPS-coördinaten en je GPS op je smartphone ga je op zoek naar de schat. Die kan van alles zijn: een boek waar je je naam in kunt achter laten of iets dat je moet meenemen en zelf op een geheime plek weer kan verstoppen. Het is altijd een raadsel en dat is juist het leuke eraan. Dus downloaden maar, die geocaching app.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!